"Ti vagytok egyházközségetek jövője"

2006. június 16., 10:00 , 283. szám

Múlt vasárnap Beregdédában a görög katolikus templomban megtartott ünnepségen tizennégy fiatal vált teljes jogú tagjává egyházközségének, s részesült első szentáldozásban.

Az elsőáldozás minden katolikus hívő életének egyik legfontosabb napja. Beregdédában is ünnepélyes áhítattal készültek az elmúlt vasárnapi elsőáldozásra.

A hívek egyházi énekekkel köszöntötték a templomba érkező ünnepelteket, akik - végigvonulva a falun - az egész község ünnepévé tették a görög katolikus egyházban mindenszentek vasárnapjaként ismert napot. A szentliturgiát Orosz Lajos, Orosz Árpád, Marosi István és Orosz István végezték. Az evangéliumi rész Szent Máté Örömhíréből hangzott fel, majd Orosz István atya fordult beszéddel a fiatalokhoz: "Hét esztendeig készültetek tudatosan arra, hogy igent mondjatok Jézus Krisztusra, s hogy ezáltal vele élő közösségbe lépjetek. De a mostani ünnepség jelentősége nem csak mára szól, hanem egész életre. Ne feledjétek: Jézus vár rátok, szeret benneteket. Ő azt várja, hogy az igen, amit ma kimondtok, utolsó leheletetekig kísérjen benneteket. Reménnyel és várakozással tekintünk mindannyian rátok, hiszen ti vagytok ennek az egyházközségnek a jövője."

A fiatalok a hívek előtt ezután elismételték és megerősítették keresztségi fogadalmukat, mely szerint ellene mondanak a Sátán minden cselekedetének, egyesülnek Krisztussal és hisznek Őbenne. Ezt követően a szülők - jobb kezüket gyermekük fejére téve - szülői áldást mondtak: "Szeretetének tüzét gyújtsa meg szívedben az Isten... Áldjon meg téged a mindenható Isten." Majd keresztet vetve rájuk megáldották őket az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében. Ezután elhangzott a katolikus hitvallás, majd sor került a fiatalok elsőáldozására. Az egyházközség a fiatalok számára emléklapot és imakönyvet készített ajándékul és örök emlékül a jeles nap tiszteletére.

F. Zs.