Tollbamondás vagy tartalomírás ukránból?

Az ungvári magyar iskolában nem választhatnak az érettségizők

2006. június 16., 10:00 , 283. szám

Felháborodott és kétségbeesett telefonhívások érkeztek szerkesztőségünkbe, hogy a 10. Számú Dayka Gábor Középiskolában érettségiző gyermekek nem választhatnak az ukrán nyelvi érettségin a tartalomírás és a tollbamondás között.

Az ügy tisztázása érdekében megkerestük az illetékeseket. Lapunk tudósítója két napig próbálta folyamatosan elérni telefonon Árpa Péter iskolaigazgatót, ám ez lapzártáig nem sikerült. Kollégái szerint elfoglalt, így az ő véleményét nem ismerjük, mint ahogy további intézkedéseit sem a tanulók érdekeinek védelmében. Maharita Katalin igazgatóhelyettes elmondta, hogy a 93 végzősből 28-an kérvényezték a tollbamondást, ám a városi oktatási osztály ezt elutasította, amiről levélben értesítette a tanintézményt.

Bohdan Kostulinec, az Ungvári Városi Tanács oktatási osztályának helyettes vezetője kérdésünkre elmondta, hogy azért utasították el a szülők kérvényét, mert a végzős tanulók jegyei jók és közepesek voltak, valamint nem kizárólag magyarok által lakott közegben található az iskola.

Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács oktatási bizottságának elnöke furcsának nevezte a döntést, mert ha egyszer a választási lehetőség adott, ezt meg kell adni, sőt, a szülőkre, a diákokra kell bízni, hogy eldöntsék, mennyire bírja az államnyelvet az adott érettségiző.

Herczogh György, a Megyei Oktatási Főosztály vezetője elmondta, hogy a főosztály időben, jóval korábban azzal a kéréssel fordult az oktatási minisztériumhoz, biztosítsa a nemzetiségi iskolák tanulóinak azt a lehetőséget, hogy választhassanak a tartalomírás és a tollbamondás között. A főosztályvezető tájékoztatása szerint a minisztérium engedélyezte, hogy a tartalomírás helyett tollbamondást írhassanak a gyermekek, amit a szülőknek kell kérvényezniük, és ezt időben tudatták az érdekeltekkel.

Értesüléseink szerint az Ungvári járásban más oktatási intézményekben nem merültek fel a Dayka Gábor Középiskolához hasonló gondok.

Baráth József