Autóláz

2006. június 23., 10:00 , 284. szám

Egyre több autót vásárolunk, s ezen belül egyre több külföldi gyártmányút, azaz olyat, amelyet nem a szovjet utódállamokban terveztek. Ezek a gépkocsik általában lényegesen drágábbak a megszokott honi gyártmányoknál, a legújabb típusokból néha mégis hiány alakul ki. Akár hiszik, akár nem, előfordul, hogy a vásárlónak sorban kell állnia a külföldi autóért, akár a "régi szép időkben" a Zaporozsecért...

Minden jel arra utal, hogy a személygépkocsik iránti kereslet jelentős fellendülésének lehetünk a tanúi Ukrajnában, amit az eladók nem vártak, s így értelemszerűen készületlenül érte őket a roham. Rekord eladási mutatókról számolnak be a deelerek, s az esetek többségében csak a kedvelt színárnyalatok vagy kiegészítők hiánya akadályozza a még gyorsabb eladásnövekedést az új autók piacán.

Két évvel ezelőtt, amikor megközelítőleg hasonlóan megugrott az eladási ráta, a jelenséget a külföldi autókra kivetendő importvám közelgő bevezetésével magyarázták, arról nem is szólva, hogy akkoriban 10 százalék körüli volt a gazdasági növekedés az országban. Ma a külföldi autók drágábbak, a gazdasági növekedés lényegesen szerényebb, a vásárlók mégis gyorsabb ütemben kapkodják el az új autókat, mint korábban. Előzetesen a szakértők maximum 20-30 százalék körüli piacbővüléssel számoltak 2006-ban, ám egyes szakértők szerint már az első negyedévben legalább 36 százalékos a növekedés. Néhány adat: az infocar.com.ua ukrajnai szakportál adatai szerint csupán január-márciusban például a Kia gépkocsik eladása 473,5 százalékkal nőtt 2005 hasonló időszakához képest, míg a Fordnál 460,6, a Nissannál 246, a Mitsubishinél, Opelnél, Skodánál, Hyundainál, Toyotánál és Renaultnál 104,5 és 176 százalék közötti növekedést regisztráltak.

Számos fővárosi autószalonban a népszerű, 20-30-40 ezer dolláros alapáron kínált terepjárókra is 1-2 hónapot kell várni az előjegyzés alapján, de vidéken is előfordul, hogy hónapokra rúg a várakozási idő, különösen, ha valaki ragaszkodik ahhoz, hogy az általa megálmodott színű és felszereltségű modellt vásárolja meg - írja a korrespondent.net. A kereskedők némileg röstelkedve ismerik el, hogy ma a kereslet meghaladja a kínálatot Ukrajnában, s ők minden erejükkel azon igyekeznek, hogy kiküszöböljék az ellátásban mutatkozó hiányosságokat. Reményeik szerint a kereslet hagyományos nyári visszaesése lehetővé teszi majd, hogy rendezzék soraikat.

Ráadásul téved, aki azt hiszi, hogy a felfokozott érdeklődés csak az olcsó vagy középkategóriás gépkocsik iránt mutatkozik meg. A 65 ezer eurós alapáron kínált új Audi Q7 első vásárlói mintegy 5 hónapot vártak az autójukra, s még ma is 2-3 hónap a várakozási idő. Kezdetben a kereskedők mintegy 200 ilyen típusú gépkocsi értékesítésében reménykedtek idén az ukrán piacon, azonban már most nyilvánvaló, hogy legalább 300-at tudnak majd eladni.

Az országos személygépkocsi-eladási adatokat böngészve feltűnő, hogy például márciusban messze a legtöbb új személygépkocsit, több mint hatezret, Kijevben adták el. Kiemelkedő még a több mint két és fél ezer értékesített gépkocsival Dnyepropetrovszk és Donyeck megyék mutatója.

Az ország nyugati és déli részén Lemberg és Odessza megyék eladási rátája számít kiugróan magasnak, hiszen mindkét régióban több mint ezer gépkocsi talált gazdára márciusban. Őket közvetlenül Kárpátalja követi a nyugat-ukrajnai rangsorban a maga 711 eladott autójával.

Figyelemreméltó, hogy 2005-ben általában mintegy 70-30 volt az arány az értékesített személygépkocsik számán belül a FÁK-tagországokban gyártott járművek javára a külföldi típusokkal szemben, míg idén már 50-50 ez az arány; arról nem is beszélve, hogy a fővárosban az eladott új gépkocsiknak már a 80 százaléka úgynevezett külföldi gyártmány.

(Kárpátalja/korrespondent.net/podrobnosti.ua/infocar.com.ua)