Elbocsátások Guton

2006. június 23., 10:00 , 284. szám

A beregszászi járási Gut nemrég beiktatott polgármestere évekkel korábban már huzamosabb ideig betöltötte a község tanácstitkári posztját (ahová annak idején pártirányítással került). Mostani tevékenységét azzal kezdte, hogy nyomására a községi intézményekből több személyt bocsátottak el. Mint az érintettek elmondták, munkájukkal kapcsolatban korábban nem merült fel kifogás, ezért elbocsátásukat igazságtalannak és politikai indíttatásúnak tartják. Volt pl. akinek azt vetették a szemére, hogy részt vett a választási bizottság munkájában...

A tanácselnök az eddigiek mellett újabb elbocsátásokat tervez. A fiatalok által jó szervezőnek tartott községi klubvezetőt is meneszteni akarja állásából, aki szintén politikai indíttatást érez emögött.

A felháborodott érintettek a jogvédő szervekhez fordultak, ügyüket a járási ügyészség vizsgálja.

A pünkösdi ünnepek előtt a tanácselnök újabb megütközést keltő lépése volt az, miszerint megtiltja a XV. Guti Pünkösdi Napoknak a korábbi helyszíneken való megrendezését, vagyis: a községi óvoda és iskola területén rendezvényt tartani nem lehet. Mint a helyiek elmondták, a tanácselnök így szerette volna megakadályozni a hagyományos Guti Pünkösdi Napok megünneplését. A falu lakosságának nagyobb része azonban ragaszkodott a hagyományőrző, kulturális és sportrendezvényeket felvonultató népszerű ünnepségsorozat megtartásához. Végül a szervezők: a KMKSZ, a KMKSZ ISZ, illetve a Rákóczi Szövetség helyi alapszervezeti elnökei kitartásának és a helyi fiatalok összefogásának köszönhetően ezt az idén is sikerült megrendezni.

Sin János