Bejelentették a koalíció megalakulását

Timosenkót jelölték kormányfőnek

2006. június 30., 10:00 , 285. szám

Aláírták a parlamenti koalíciós megállapodást a Viktor Juscsenko ukrán államfőt hatalomra segítő erők közel három hónapi tárgyalás után. A megállapodás részét képezi a parlamenti és kormánytisztségek elosztásáról kimunkált protokoll is, mely nem a konkrét neveket, hanem az egyes koalíciós pártok "felelősségi szférájába" tartozó tisztségek megnevezését tartalmazza.

A március 26-i parlamenti választáson egyik párt sem kapott abszolút többséget, ezért van szükség koalíciós kormányzásra. A kormánykoalíciót alkotó erőknek - a Timosenko vezette Julija Timosenko Tömbnek (BJUT), az államfőt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetségnek (NU) és az Ukrajnai Szocialista Pártnak (SZPU) - együttesen 242 képviselője van a március 26-án megválasztott 450 fős törvényhozásban. A képviselők közül 240-en már a koalíciós egyezség bejelentésének napján aláírták a megállapodásról szóló dokumentumot. Az államfő elnökválasztási ellenfele, Viktor Janukovics volt kormányfő vezette oroszbarát Régiók Pártja, amely a legtöbb szavazatot kapta a választásokon, így ellenzékbe kerül, csakúgy, mint a törvényhozásba bejutott ötödik párt, a kommunisták.

Julija Timosenko volt miniszterelnök, aki a megállapodás értelmében visszatér a kormány élére, a parlamentben múlt csütörtökön tapsvihar közepette jelentette be a koalíciós megállapodás aláírását. Mint emlékeztetett, június 22-én méltatják a náci Németország elleni harc kezdetének 65. évfordulóját, és kijelentette: "Ma azért kezdjük meg a harcot, hogy országunkat demokratikussá és korrupciómentessé tegyük" - szavaira a koalíciós pártok frakciói ismét viharos tapsban törtek ki.

A megállapodás tető alá hozásán túl a közvéleményt az elmúlt napokban az foglalkoztatta leginkább, miként osztották el egymás között a koalíciós pártok a vezető posztokat a törvényhozásban, a kormányban és az állami hivatalokban.

Az NU a Timosenkót korábban élesen bíráló Petro Porosenkót javasolja a parlamenti elnök tisztségére, míg első helyettesét várhatóan a BJUT adja. A koalíciós megállapodás értelmében a BJUT kapja a kormányfői tisztségen és az első parlamenti alelnöki poszton kívül többek között a gazdasági, tüzelőanyag-ipari és energetikai, valamint a pénzügyi tárcát, az ő képviselője vezeti majd az adóhivatalt, a Naftohaz állami kőolaj- és gázipari vállalatot, az állami számvevőszéket, az állami vagyonügynökséget és az állami televízió- és rádióbizottságot is. Az NU kapja az államigazgatási reformot irányító miniszterelnök-helyettesi tisztet, a belügyi, védelmi, igazságügyi, munkaügyi, iparpolitikai és az ifjúsági, illetve sportminiszteri, a szocialista párt pedig a közlekedési és távközlési, a környezetvédelmi és az oktatási tárcát, valamint az első miniszterelnök-helyettesi tisztséget.

Része a megállapodásnak a parlamenti bizottsági vezető tisztségek elosztása is. Ezek szerint a BJUT-nak 13, az SZPU-nak 3, míg az NU-nak 8 bizottsági elnöki poszt jut. (MTI/podrobnosti.ua/korrespondent.net/Kárpátalja)