Kimarad az MKP a kormányból

2006. június 30., 10:00 , 285. szám

Kimarad a Magyar Koalíció Pártja az új szlovák kormányból, mert a választásokon győztes szociáldemokrata Smer elnöke, Robert Fico bejelentette: a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) és a Vladimír Meciar nevével jegyzett Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalommal (LS-HZDS) szándékozik kormányt alakítani.

Fico a döntést egyértelműnek nevezve úgy fogalmazott, hogy pártja ezt a két politikai erőt "hívja meg a kormányba," ahol azonban sem Slota, sem Meciar nem kap majd tárcát.

Az ilyen koalíció lehetőségét a sajtó a választások óta úgynevezett katasztrófa-koalícióként emlegeti, mert a szélsőséges magyarellenességéről elhíresült és a belügyminiszteri posztra igényt tartó Slota pártjának kormányzati szerepével - Bugár Béla szavai szerint - Szlovákiában vége lesz a nyolc éve tartó nemzetiségi békének.

Fico kijelentette: a nemzetiségi jogok nem sérülnek, kormányának nem szándéka a status quo megváltoztatása.

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) 1998 óta két cikluson át kormányzati szerepet játszhatott Mikulás Dzurinda mindkét kormányában. Az MKP ezek után eddigi koalíciós partnereivel: a Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió-Demokrata Párttal (SDKÚ-DS), és a Kereszténydemokrata Mozgalommal (KDH) együtt ellenzékbe vonul. Hármójuknak összesen 65 mandátuma lesz a parlamentben, ahol a választáson 50 mandátumhoz jutott Smer az SNS 20 és az LS-HZDS 15 mandátumával együtt 85 mandátumot birtokol majd. (MTI)