Már Tiszaásványban is van gáz

Valamennyi ungi magyar faluba eljutott a földgáz

2006. június 30., 10:00 , 285. szám

Az ungvári járási Tiszaásványban kedden került sor a gázelosztó-állomás és a falusi gázvezeték avatóünnepségére. A közel 850 lakosú, 225 portát számláló település egy utcájában tavaly ősszel már fellobbant a kék láng, most a vasúti töltés másik oldalára eső nagyobbik falurészben örülhettek a gázátadásnak.

Tiszaásvánnyal immár valamennyi ungi magyar községbe eljutott a földgáz, és lehetőség szerint ez év végére az Ungvári járás teljes területén sikeresen végrehajtjuk a beütemezett gázprogramot – mondta köszöntőjében Anatolij Kolibaba, az Ungvári Járási Állami Közigazgatás elnöke.

Mackó István, az Ungvári Járási Tanács alelnöke, az őrdarmai KMKSZ-alapszervezet elnöke kérdésünkre elmondta: az Eszeny–Szalóka fővezetékhez csatlakozó 4 km-es nagynyomású gázvezeték és a gázelosztó-állomás kiépítésének összértéke meghaladta a 670 ezer hrivnyát (ez a tervezetthez képest közel 40 ezer hrivnyával kevesebb). Az utcai gázvezetékhez 163 porta csatlakozott (187-ből), ennek hossza 4,7 km, a kiépítés költsége meghaladta a 228 ezer hrivnyát. A lakosság portánként ezer hrivnyával járult hozzá a költségekhez, ez összességében 158 ezer hrivnyát tett ki.

Malomka Galina tanácselnök a község nevében köszönetét fejezte ki a fejlesztést nagymértékben támogató járási közigazgatás és tanács vezetőségének, valamint a kivitelezést végző Zakarpatgaz és Zakarpatgazbud vállalat vezetőinek. A polgármester kenyeret, sót nyújtott át a közigazgatás első emberének, majd tolmácsolta a tiszaásványi lakosság azon kérését, hogy ha már a földgáz utolsóként jutott el a községükbe, akkor az ún. ivóvízprogram keretében kerülhessenek a fejlesztés első körébe.

P. Zs.