A drágulás elkerülhetetlen

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

A sajtóban egymást érik a felmérések és előrejelzések arról, hogyan alakulnak a fogyasztói árak, a banki kamatok és a szolgáltatások díjszabásai az új kormány hivatalba lépését követően. Abban teljes az összhang, hogy áremelésekre mindenképpen sor kerül.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a koalíció és a kormány megalakulása, továbbá a velejáró stabilizáció arra ösztönzi a lakosságot, hogy az eddigieknél többet vásároljon, ami viszont áremelkedést okoz majd. Mint rámutatnak, a koalíció létrejöttéig egy sor termék esetében csökkent a kereslet, ami több vállalatnál túltermelést okozott, arra késztetve a vállalatvezetőket, hogy csökkentsék az árakat, és így eladhassák a keletkezett termékfelesleget. Éppen ezért természetes, hogy most, amikor élénkül majd a kereslet, az árak ismét nőni fognak.

A drágulást előidéző másik tényező a július 1-jétől bevezetett gázáremelés. Amennyiben pedig ezer köbméter gáz ára elérné az Oroszország által felvetett ezer köbméterenkénti 230 dolláros szintet, úgy a korrespondent.net által idézett szakértők szerint az infláció mértéke elérheti éves szinten akár a 20 százalékot is.

A gázéhoz hasonló okokból nő az üzemanyag ára is: Oroszország a rekordmagasságú 146,9 dollárra emelte a kőolaj és származékai exportvámját, miáltal a dízelolaj és az alacsony oktánszámú benzinek ára várhatóan 10-15 százalékkal növekszik.

Mindezen okok együttesen óhatatlanul a kenyér árának emelkedéséhez vezetnek. Az ágazati egyesülések becslése szerint valószínűleg mintegy 20 százalékos árnövekedésre számíthatunk.

A hússal némileg más a helyzet. Olekszandr Baranyivszkij agrárpolitikai miniszter szerint a húsfélékre nem hat majd az energiahordozók árának növekedése, így a nyár folyamán azok várhatóan változatlanok maradnak.

A bankszektor tekintetében a szakemberek arra számítanak, hogy ha munkához lát az új parlament, elfogad végre egy sor olyan törvényt, amelyek lehetővé teszik az olcsó külföldi hiteltőke megjelenését a hazai pénzintézeteknél, miáltal akár 3-5 százalékkal is csökkenhetnek a kamatok. Az új kormány által folytatni remélt privatizáció révén a piac fellendülésére számítanak a lakossági kötvényeket kínáló befektetési alapok is.

Ami az adókat illeti, az előzetes bejelentések alapján a megfigyelők úgy látják, a kormánykoalíció adóreformot tervez: a jelenlegi 13 százalékos egységes jövedelemadó helyett adóskálát javasolnak majd a parlamentnek, 25 százalékos felső sávval. Ezenkívül gyakorlatilag megszűnne a kis- és középvállalkozások jelenlegi egyszerűsített adózási rendszere is, ami értelemszerűen a fogyasztói ár emelkedését idézheti elő az általuk forgalmazott termékek esetében.

"Garantáltan" drágulni fognak a kommunális szolgáltatások díjszabásai, növekednek a lakásfenntartás költségei. Kormányforrásokra hivatkozó sajtóértesülések szerint az eddigi díjtételek hamarosan a duplájukra nőhetnek.

Végül szakértők rámutatnak: a drágulás attól függetlenül bekövetkezik, hogy végül is ki lesz majd Ukrajna új miniszterelnöke. (Kárpátalja/korrespondent.net)