Kánikula után, kánikula előtt

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Elkezdődött a nyár, s mi máris egy szörnyű kánikula után vagyunk, várva a következő hőhullámot. Dr. Kertész Árpád beregszászi mentőorvost arra kértük, hogy foglalja össze röviden, mire kell odafigyelnünk ebben az egészségügyi szempontból rendkívül veszélyes időszakban.

- Tapasztalatai szerint mennyivel növeli meg a rosszullétek, egészségügyi panaszok számát a nyári hőség?

- A nagy meleg elsősorban az idős emberekre hat negatívan, illetve a 14 éven aluli fiatalokra. Az idei júniusi kánikula különösen nagy meleggel járt, melyhez azért is nehéz volt adaptálódniuk az embereknek, mert a megszokottnál hűvösebb volt a tavasz, illetve szinte átmenet nélkül köszöntött be a forró nyár. Az ilyenkor előforduló átlagon felüli riasztások egy része abból fakad, hogy a kánikula okozta figyelemtompulás, reakcióidő-csökkenés következtében nő az utcai balesetek száma; felnőtteknél, gyerekeknél egyaránt. A másik veszélyforrást a vízpart jelenti. A túlhevült test, esetleges alkoholfogyasztás beláthatatlan következményekhez vezethet ilyenkor. Természetesen a szervi panaszokkal küzdők számára is nehezen elviselhetők ezek a napok.

- Mit tudunk javasolni a hőség elleni védekezésként?

- Fokozatosan és folyamatosan hűtenie kell magát mindenkinek. Legalább 1,5-2 liter folyadékot fogyasszunk naponta. Különösen jó erre a célra az ásványvíz, mely a folyadékon túl az ásványi anyagok, sók pótlását is biztosítja. Viseljünk olyan, lehetőleg fehér ruhadarabokat, amelyek visszaverik a napfényt, s feltétlenül legyen sapka a fejünkön. A legnépszerűbb program ilyenkor a strandolás. Semmi esetre se vessék magunkat felhevült testtel hirtelen a hideg vízbe, mert az halálos lehet. Fokozatosan hűtsék le a testüket, s csak azután merüljenek el teljesen a hűs hullámokban. Legalább 5-6 perc múlva vállalkozzanak olyan bravúros, nagy erőkifejtéssel járó cselekedetekre, mint például a folyó vagy a tó átúszása. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy az ilyen meleg napokon hatványozottan veszélyes alkoholt fogyasztani, még a sokak által olyannyira kedvelt hideg sör fogyasztása tekintetében is óvatosságra intenék.

- Melyek azok a tünetegyüttesek, illetve megbetegedések, melyek esetén különösen veszélyesek lehetnek a forró nyári napok?

- Mindenekelőtt az idősebb korosztályok számára veszélyes a nagy meleg, illetve a napsütés. Ilyenkor a leggyakoribbak ugyanis a magas vérnyomás, a szív- és koszorúér-problémák. Nő az infarktusveszély, a trombózisos esetek száma. Akik ezekből a megbetegedésekből kifolyólag már gyógyszerrel élnek, különösen figyeljenek oda a rendszeres gyógyszerszedésre.

- Mit tanácsolna a gyerekeknek?

- A ruha fontos, mert megvédi a gyermek testét a napsugarak közvetlen hatásától, ugyanakkor törekednünk kell arra, hogy a lehető legszellősebben öltöztessük őket. Esetükben hatványozottan fontos, hogy védve legyen a fejük, s hogy sok folyadékot fogyasszanak. Lehetőség szerint az otthonon kívül ne egyenek fagylaltot ilyenkor a gyerekek, mert ártalmas lehet. A fagyi okozta hirtelen lehűlés rendkívüli izzadást eredményezhet, minek következtében rengeteg só válik ki a szervezetből, ami káros. Kerülni kell a zárt helyiségeket, a zsúfolt közlekedési eszközöket. A túlhevült szervezet ilyenkor képtelen leadni a felgyülemlő hőmennyiséget, miáltal túlfűtődik, s ez különböző problémákat okozhat. Végül fontos, hogy a szülők ezekben a napokban folyamatosan figyeljék az apróságok viselkedését, nehogy elmulasszák a figyelmeztető jeleket.

Hk

A napszúrásról

A napszúrás vagy hőguta legjellemzőbb tünetei - erős fejfájás, magas láz, szédülés, émelygés, hányinger, általános rosszullét - már néhány órán belül jelentkezhetnek. Ilyenkor ajánlatos azonnal hűvös helyre menni, vizes, de nem túl hideg törülközőbe beburkolózni, pótolni a folyadékveszteséget, majd nyugodt körülmények között pihenni. Ha az említett tünetek nem enyhülnek vagy fokozódnak, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Még egy jó tanács: a beteg emberek számára igen fontos, hogy délelőtt tíz órától délután öt óráig lehetőség szerint ne tartózkodjanak a napon.

(tamási)