Óvatosan a szabadvízi fürdőzéssel!

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

Az idén eddig összesen 33-an, a nyár első hónapjában pedig 20-an fulladtak vízbe Kárpátalján - ez a szomorú statisztikai adat jutott eszembe, amikor a Husztot elkerülő autóúton haladva arra lettem figyelmes, hogy a közeli Nagyág folyón átívelő, felszíni gázvezetékről fiatalok ugrálnak a gyors sodrású vízbe. A partközelben lubickolók közben azon viccelődtek, vajon felbukkannak-e a vízből a "tudományukat" fitogtató, több méter magasból a mélybe vetődő "levegőakrobaták"...

Ilyen és hasonló módon hetvenkedő srácokkal szinte minden szabadvízi fürdőzőhelyen találkozni. A statisztikák szerint ráadásul tragédia ott is bekövetkezik, ahol "szimplán" csak úsznak, fürdenek.

A közel 1,3 millió lakosú Kárpátalján mindösszesen négy (!) hivatalos fürdőhely státussal rendelkező pihenőhely működik, az összes többi strand és fürdőhely illegális, melyek a hivatásos vízimentők szerint alkalmatlanok a fürdőzésre, tehát életveszélyesek. A megyei vízimentő- és búvárszolgálat munkatársai idén eddig öt szabadvízi területet vizsgáltak meg, térképezték fel aljzatát (Munkács és Huszt közelében, Dédában, valamint a Técsői járás területén).

Köztudott, hogy gyakorlatilag mindenütt strandolunk, ahol arra alkalmas vízfelületet találni, mert különben igen nehéz átvészelni a kánikulát. A gond ott kezdődik, amikor kiskorú gyermekek fürdőznek felügyelet nélkül, illetve nincs, aki figyelmeztesse az ön- és közveszélyes módon fürdőző fiatalokat, esetenként felnőtteket. Mert például gumicsónakról vízbe ugrálni tilos fürdőzők közelében, mégis sokan megteszik.

A természetes vizek (folyók, tavak), sokkal több veszélyt rejtenek, mint gondolnánk. A statisztikák szerint a legtöbb vízi baleset a parttól 10-20 méterre történik, nem is feltétlenül mély vízben. Fiataloknál gyakran előfordul, hogy túl sekély részeken gyakorolják a fejesugrást, aminek törés, gerincsérülés is lehet a következménye. Folyók mellett számolni kell az örvényekkel, sodrással. A hegyoldalakról lezúduló folyók sodrása meglehetősen nagy, kiszámíthatatlan. Gumimatracos lubickolással például egyáltalán nem érdemes próbálkozni a Tisza, Nagyág, Talabor, Latorca stb. hegyvidéki szakaszán.

A tavak esetén a beláthatatlan, változó mélység, a tófenéken rejlő kábelek, alkatrészek, szemét okoz számtalan sérülést. A bányatavaknak lehetnek rendkívül mély pontjai, ahol a felszín alatti víz nem tud felmelegedni. Hirtelen beugrásnál - például csónakról, matracról - a hideg víz izomgörcsöt, s akár szívmegállást is okozhat. Nagy veszélyt jelent még a gumimatracon elalvás, játék közbeni leborulás, mert ilyenkor könnyen pánikba eshet bárki, s a mély lélegzetvétel helyett hirtelen bekortyolt víz, fulladást is okozhat. Meg kell említeni, hogy fuldoklót is csak olyan személy húzzon ki, aki nagyon jó úszó, vagy erre megfelelő képesítése van.

Szigorúan tilos fürdeni: hidak, zsilipek közelében; városok belterületén lévő szabadvizekben; éjszaka és korlátozott látási viszonyok között; ott, ahol azt figyelmeztető tábla tiltja. Fontos, hogy 6 éven aluli, továbbá úszni nem tudó 14 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet!

-nagy-