Sólyom László védelmét kérik a vajdaságiak

2006. július 7., 10:00 , 286. szám

13 vajdasági magyar civil szervezet azzal a kéréssel fordult Sólyom Lászlóhoz, a Magyar Köztársaság elnökéhez, hogy Magyarország vegye védelme alá a Szerbiában élő magyarokat.

Azok a határon túli intézmények, amelyekben eddig bíztak a határon kívüli magyarok, lenullázódtak, ezért csak az maradt, hogy személyesen Sólyom Lászlóhoz forduljanak - nyilatkozta Matuska Márton újvidéki jogász, aki a nyíltlevél-akciót megszervezte. A határon túli magyar szervezetek azt kérik Sólyom László köztársasági elnöktől, hogy az országgyűlés előtt kezdeményezze egy olyan jogi aktus meghozatalát, amellyel Magyarország védelme alá veszi a Szerb Köztársaságban élő magyar nemzetiségű, szerbiai állampolgárokat.

A levél szerint Sólyom László köztársasági elnök három ügyben állhat a határon túliak mellé: az első a kettős állampolgárság megszerzése, a második a magyar autonómia, a harmadik pedig a számarányos képviselet a szerb parlamentben a kisebbségi parlamenti helyek bevezetésével. A civil szervezetek tisztában vannak azzal, hogy a kettős állampolgárság a magyar államra tartozik, míg a további két követelés szerbiai hatáskör, de kivívásában Magyarország támogatása szinte garanciát jelenthet a követelésre - mondják. (radio.hu/mno.hu)