Egy iskolaigazgató profilt vált

Interjú Barta Józseffel, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnökével

2006. július 14., 10:00 , 287. szám

Az áprilisban megalakult Nagyszőlősi Járási Tanács a testület egyik alelnökévé választotta Barta József salánki iskolaigazgatót. A KMKSZ-színekben megválasztott képviselő személyében első ízben van magyar községből bejutott, magyar nemzetiségű alelnöke a járási tanácsnak, akit munkájáról, eddigi tapasztalatairól, valamint a járás problémáiról, kihívásairól kérdeztünk.

- A Nagyszőlősi járás Kárpátalja földrajzi közepén található, határos Magyarországgal, Romániával, így a határmenti kapcsolatok kialakítása-fejlesztése igen fontos stratégiai lehetősége és célja - mutatja be a járást Barta József. Ez azért időszerű, mert szeretnének új távlatokat nyitni a turizmus területén.

- Novoszelica (Sósfalu) környékén egy helyütt található hegymászásra, siklórepülésre, barlangászatra alkalmas terep. Salánk gazdag magyar történelmi helyekben, jurtatábora akár egész nyáron fogadhatná az érdeklődőket. Lehet itt gombázni, gyalogtúrázni, meg lehet kóstolni a helyi borokat. Nagyszőlősön a közeli Tiszán csónakázóhelyet, fürdőzőhelyet lehet biztosítani. Sok pénzt hozhat a járásnak a ma még gyermekcipőben járó zöld turizmus - fejti ki elképzeléseit az alelnök.

- Melyek a legtipikusabb feladatai a járási tanács második embereként?

- Van egy bürokratikus része a munkámnak: a járási tanács ülésszakainak előkészítése, az állandó bizottságok tárgyalásainak szervezése. Ez nem látványos, ám annál időigényesebb munka. Másfajta feladat a közösségi gondok orvoslása. Általános gond, hogy a községi óvodákban kevés a férőhely. Jó hír, hogy Nagypaládon például a magyarországi Egymásért Alapítvány és a járási tanács közösen végzi az óvodaépület rekonstrukcióját. Szőlősgyulán önálló tanács alakult, ott a községháza elhelyezését kell megoldani. Feketeardóban kultúrházat szeretnének. A sor szinte vég nélkül folytatható.

- Említette, hogy vannak, akik személyes problémával keresik...

- Gazdák igényelnek kártérítést, mert az árvíz tönkretette a földjüket. Más. Pénztelen idős házaspár, a feleség súlyos betegségben szenved, azonnali műtéti beavatkozásra szorul. Itt azonnali segítség kellett, akkor is, ha történetesen üres a kassza. A járási költségvetésben 50 ezer hrivnya volt elkülönítve a hasonló szituációk kezelésére, ám ebből 40 ezret már a választásokig elköltöttek, a fennmaradó pénzösszeg májusig elfogyott.

- Hosszabb távon milyen fejlesztésekben, beruházásokban gondolkodik a járás?

- Tervezünk egy intézményt a gyógyíthatatlan idős betegek számára. Ukrajnában mindössze öt hasonló működik, a legközelebbi Ivano-Frankivszkban. Szükség van tüdőbeteg-gondozó intézményre, mégpedig olyan helyen, ahol a környezet valóban alkalmas a gyógyításra.

- Miből lesz minderre fedezet?

- A turizmus hozhat pénzt a költségvetésbe, másrészt a járási tanács tulajdonában lévő ingatlanok versenyszerű bérbeadása. A járás mindösszesen két tanácsa önellátó: Nagyszőlős város és Veréce (Verjaca), ahol kőfejtő, kőfeldolgozó üzemel. A járás 32 községéből 30 szorul állami dotációra, 17 község költségvetését több mint 80%-ban az állam finanszírozza (pl. Mátyfalva, Szőlősvégardó, Fancsika, Csepe, Feketeradó).

- 12 évig igazgatta a Salánki Középiskolát, amely bekerült Ukrajna 100 legjobbnak tartott középiskolája sorába. Nem sajnált "profilt" váltani?

- Nem volt idő hosszasan gondolkodni, percek alatt kellett igent vagy nemet mondani a felkérésre. 25 évig dolgoztam iskolában, így az oktatási dolgozók érdekei mellett való maximális kiállást is célomul tűztem ki. Falun élek, ismerem a falusiak gondjait, így az ő javukat is szolgálom. Felvetettem a járási tanács elnökénél, hogy a helyi állami közigazgatási hivatalban legyenek magyar feliratok. Mindenki természetesnek tartotta az igényt, és ma már nincs olyan hivatali iroda, amelyen az ukrán szöveg alatt ne lehetne magyarul is elolvasni: ki, milyen kérdéssel foglalkozik az adott ajtó mögött. Az iskolaügynél maradva jó hír, hogy szeptember elsején Verbőcön középiskola nyílik, remélhetőleg rögtön két évfolyammal: 10. és 11. osztállyal. A járási költségvetés hozzájárul a hat éve épülő tiszaújlaki magyar iskola főépületének befejezéséhez, ahol most folyik a kazánházépítés.

- Fontos beruházás a járásban egy szemétfeldolgozó üzem telepítése. Mikorra várható a beüzemelése?

- Előreláthatólag ősszel jelennek meg az első AVE feliratú szemétgyűjtő teherautók Nagyszőlősön, majd a járás területén. Ez egy ukrán-magyar-osztrák vállalat, mely elsőként a mi járásunkban vállalta a kommunális szemét begyűjtését, feldolgozását. A turizmus is megköveteli, hogy az erdő, a folyópart, a város, a községhatár egyaránt tiszta és rendezett legyen, azt a benyomást keltse, hogy van gazdája a vidéknek.

Popovics Zsuzsanna