Választások és nemzetpolitika

Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

2006. július 14., 10:00 , 287. szám

Múlt héten immár XIV. alkalommal került sor – ezúttal Ungváron – a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem háromnapos rendezvénysorozatára, ahová a hagyományoknak megfelelően elsősorban a közélet iránt érdeklődő kárpátaljai és anyaországi fiatalokat vártak. Az idén Változó fénytörésben – magyar érdekvédelem új dimenziókban címmel megrendezett esemény támogatói és szervezői ezúttal is a magyarországi Pro Minoritate Alapítvány, illetve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) voltak.

A tábor nyitófórumát Választások és ami belőlük következik címmel tartották, vendégei pedig Kövér László, a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség Országos Választmányának elnöke, valamint Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke voltak.

Kövér László a magyarországi választások eredményeit elemző előadásában rámutatott, hogy az elmúlt négy évben mutatott gyenge kormányzati teljesítmény ellenére a médiatámogatottság, az anyagi háttér, a formális és informális hatalom gyakorlása egyaránt a kormányzó balliberális koalíció győzelmét vetítette előre. Az előadó szerint ennek fényében gyakorlatilag papírforma eredmény született. Ami a magyar belpolitikai fejleményeknek a nemzetpolitikát érintő hatásait illeti, Kövér László aggodalmának adott hangot, hogy a jelenlegi kormányzat takarékossági politikájának a határon túli magyarság is áldozatává válhat.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke a márciusi ukrajnai választások kapcsán az ukrán politikai pártoknak a korábbiakban tapasztaltakat lényegesen meghaladó erőfeszítéseire mutatott rá, amelyekkel azok igyekeztek megszerezni a kárpátaljai magyarok szavazatait. Ennek tükrében az elnök elismeréssel szólt arról, hogy a KMKSZ öt képviselője bejutott a megyei tanácsba, s nem sikerült lesöpörni a porondról a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezetét. Hallgatói kérdésre válaszolva akként vélekedett ugyan, hogy a 2004-es ukrajnai elnökválasztási kampány hajrájában született Juscsenko–Orbán megállapodásnak a kárpátaljai magyarságra vonatkozó kitételeit jelentős részben nem sikerült megvalósítani, mindazonáltal a KMKSZ jelenlegi önkormányzati koalíciós partnereivel való együttműködés tekintetében látott esélyt arra, hogy kemény munkával sikerül eredményeket elérni a magyarság érdekében.

A magyar–ukrán kapcsolatok perspektívái címmel megrendezett vitafórumon Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei és kárpátaljai szakértők, önkormányzati vezetők, parlamenti képviselők és diplomaták értekeztek az állami szintű kapcsolatok mellett a regionális együttműködés gyakorlatáról és perspektíváiról. Sziklavári Vilmos ungvári magyar főkonzul szerint az ukrán–magyar viszony problémamentesnek tekinthető, ugyanakkor többen is érzékeltették, hogy kapcsolataink a jelenlegieknél lényegesen élénkebbek, tartalmasabbak is lehetnének.

Különösen sok szó esett a regionális, önkormányzati szintű kapcsolatokról, amelyek fejlődése kétségbevonhatatlan tény ugyan, ám több tényező által is akadályozott. Mint Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a Kárpátaljai Megyei Tanács alelnöke, Tilki Attila magyar országgyűlési képviselő, illetve Vinnai Győző nyíregyházi főiskolai docens, EU-szakértő egymást mintegy kiegészítve kifejtették, Magyarországnak a schengeni határőrizeti rendszerhez való kapcsolódása s a határforgalom ebből következő fokozatos ellehetetlenülése, az önkormányzatok nehéz anyagi helyzete, illetve a Magyarország uniós tagságából következő lehetőségek nem teljes körű kihasználása egyelőre akadályozza a kibontakozást.

Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke a nemzetpolitika új feladatairól tartott előadásában úgy vélte, az elmúlt évek során némileg elvesztek, illetve átalakultak a magyar külpolitika preferenciái. Előrejelzése szerint hosszú távon már csak a gázellátási problémák miatt is számítani lehet az Oroszországhoz fűződő magyarországi kapcsolatok kiemelt kezelésére, ami, tekintettel az orosz–ukrán viszonyra, kihatással lehet a kárpátaljai magyarságra is. Az elmondottakat összegezve úgy vélte: nem látni a határon túli magyarság szempontjainak figyelembevételét a magyar külpolitikában, noha adott ehhez a mozgástér. (Németh Zsolttal készült interjúnkat lásd az 5. oldalon.)

A szabadegyetem szombati zárónapján Szerkesztők egymás között. Helyzetkép a kárpátaljai magyar sajtóról címmel rendeztek fórumot. Erről és a szabadegyetem idén különösen gazdag kulturális programjairól lapunk következő számában olvashatnak.

hk