Vannak jelentéktelen szakadár csoportok a Vajdaságban, de stabil a helyzet

2006. július 14., 10:00 , 287. szám

Létezik a Vajdaságban néhány jelentéktelen és befolyással nem rendelkező szakadár csoport, de stabil a helyzet - közölte Bojan Kostres vajdasági parlamenti elnök, miután tárgyalt a BIA főnökével.

Kostres a Blic című napilapban megjelent interjúban elmondta, hogy Rade Bulatovic arról tájékoztatta: létezik néhány szakadár csoport a Vajdaságban, és a szakszolgálat állandó megfigyelés alatt tartja őket. "Bulatovic arról győzött meg engem, hogy olyan csoportokról van szó, amelyeknek nincs jelentős befolyása a Vajdaságban. Ezek a csoportok kis létszámúak, és nincs támogatottságuk a polgárok körében" - mondta Kostres, aki nem kívánta elárulni, hogy mely csoportokat jelölt meg a titkosszolgálat főnöke.

Bulatovic június 19-én a szerb parlament előtt számolt be a BIA féléves tevékenységéről, s jelentésében Koszovóval, Dél-Szerbiával és Szandzsákkal egyetemben nemzetbiztonsági szempontból a kockázatos térségek közé sorolta a Vajdaságot is. Arról beszélt, hogy a tartomány területén nemzeti kisebbségekből származó szélsőségesek visszaélnek a jelenlegi politikai helyzettel - az államközösség felbomlásának és a koszovói jogállás meghatározásának folyamatával -, hogy leplezetten, új kezdeményezések örvén valósítsák meg szeparatista követeléseiket. Jelentésén felhördültek a vajdasági politikai elöljárók, pártvezetők és a civil szervezetek is keményen bírálták a BIA főnökét. Többen azzal vádolták, hogy ellenségképet teremt és megnyilatkozásaival nyugtalanságot gerjeszt a Vajdaságban.

Kostres interjújából kiderül, hogy a BIA főnöke némileg megváltoztatta véleményét, és nem kockázatos, hanem stabil térségnek tekinti a Vajdaságot, ahol lélekszám tekintetében a magyar kisebbség messze a legnagyobb. "Beszéltünk a vajdasági nemzetek közötti viszonyról, mindketten nyugtáztuk, hogy az incidensek száma drasztikusan csökkent, és ami a legfontosabb, a Vajdaság ilyen tekintetben stabil régió" - mondta Kostres a belgrádi lapnak. (MTI)