Félmillió forint a ráti árvaháznak

Szentendrei fiatalok adománya

2006. július 21., 10:00 , 288. szám

Lélekemelő előadással jutalmazták közönségüket a szentendrei római katolikus egyházközség fiataljai, akik az István, a király című rockoperát vitték színre a beregszászi amfiteátrumban múlt szombaton. A történelemidéző zenés játékot közel kétezren látták, illetve énekelték, élték együtt az amatőr színészekkel, táncosokkal.

Az est vendége volt Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke, valamint Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke, aki dr. Sólyom László köztársasági elnökkel egyetemben az előadás fővédnöke volt. A közönség Kárpátalja szinte valamennyi vidékét képviselte Aknaszlatinától Ungvárig, Nagyszőlőstől Beregszászon át Munkácsig. Emellett egy 80 fős szentendrei küldöttség, szülők, barátok is buzdították a fellépő fiatalokat.

Szili Katalin köszöntőjében rámutatott: "Van valami, ami összeköt bennünket: a múltunk, kultúránk, nyelvünk. Ezen az estén szívünket is megnyitjuk, valamint hozzájárulunk ahhoz, hogy árva gyermekek tanulhassák a magyar nyelvet, és őrizzék azt, ami csak a mienk ezen a világon és Európában." A színpadra lépők nevében Szűcs Balázs atya, szentendrei káplán üdvözölte a jelenlévőket: "Az ember hivatása, hogy reményt, hitet sugározzon környezetében. Erről szeretnénk tanúságot tenni, és megerősíteni a Kárpátalján élőket abban, hogy ha egy közös cél érdekében együtt küzdenek és áldozatot vállalnak, akkor meg tudják valósítani a nemzetiségek, pártok fölötti egységet."

A premier osztatlan sikert aratott, amelyhez az énekes előadók és táncosok tehetsége, a látványos koreográfia, az egyéni rendezés, és nem utolsósorban a kifogástalan fény- és hangtechnika is nagyban hozzájárult. Az előadás végén percekig zúgott a taps, a színészek és a közönség együtt énekelte a Himnuszt és a Boldogasszony anyánk kezdetű egyházi éneket. Balázs atya színpadra hívta mindazokat, akik munkájukkal elősegítették az előadás létrejött, sikerét. A társulat ajándékkal, a közönség tapssal köszöntötte többek között Majnek Antalt, Szádecky-Kardos Csillát (koreográfus), Tóth Esztert (énektanár), Hummel Gizellát (ötvösművész, a darabban használt korona és királyi jelképek elkészítője), Bárdos Istvánt (beregszászi cserkészvezető).

A szentendrei fiatalok félmillió forinttal támogatták a Ráton épülő egyházi fiúárvaházat, valamint az előadáson gyűlt adományokat is erre a nemes célra szánták.

-farkas-