Kultúrakutatás Kárpátalján

2006. július 21., 10:00 , 288. szám

Egy 2004-ben Beregszászban megrendezett néprajzi, kulturális antropológiai konferencia válogatott anyagait közreadó kötetet vehetett kézbe minap az olvasó, amely azonban több egyszerű tanulmánygyűjteménynél.

Úgy véljük, hogy túl a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és a budapesti Jankó János Néprajzi Egyesület közös gondozásában megjelent könyv anyagainak tudományos értékén, egyfajta összegző munka született. Miután a kilencvenes évek elejétől kárpátaljaiak is részt vehetnek a magyarországi néprajzi képzésben, illetve az anyaországi kutatók is végezhetnek terepkutatást vidékünkön, mintegy évtizednyi közös munka eredményeit próbálja összefoglalni a most közreadott 11 tanulmány, melyek között magyarországi és kárpátaljai szerzők írásait egyaránt felfedezhetjük.

Tekintettel a most formálódó kárpátaljai néprajzkutató-generációra, külön is említést érdemelnek a hazai szerzők munkái, például Kész Margit Népi gyógyászat az ugocsai Tiszántúl öt településén, vagy P. Lator Ilona Halotti megemlékezések a viski görög katolikusoknál c. tanulmányai, melyek akár egy önálló kárpátaljai néprajzi műhely kialakulásának első jeleiként is értékelhetők.

A továbbfejlődést segítő összefogás gondolatát egyébként a kötet szerkesztői is felvetik. Geszti Zsófia és Pákay Viktória, a Jankó János Néprajzi Egyesület kutatói, a kötet szerkesztői előszavukban rámutatnak, hogy a korábbi sikertelen kísérletek után napjainkban újra felmerül egy jól működő kárpátaljai néprajzi társaság létrehozásának igénye. Reméljük, ezúttal sikerül.