Szili Katalin Kárpátalján

Programja során tárgyalásokat folytatott a KMKSZ-szel

2006. július 21., 10:00 , 288. szám

A múlt hét végén kétnapos látogatást tett Kárpátalján Szili Katalin, a magyar Országgyűlés elnöke. A magas rangú vendég szombaton a Beregsurány-Asztély határátkelőnél lépett kárpátaljai földre, ahol dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökének helyettese, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke fogadta.

A magyar közjogi méltóság programja Beregszászban kezdődött, ahol találkozott az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) vezetőivel, majd felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, ahol dr. Orosz Ildikó elnök és dr. Soós Kálmán főigazgató kíséretében megtekintette a tanintézmény nagyrészt magyarországi támogatással felújított épületrészét, elbeszélgetett a végzős diákokkal és szüleikkel. Szili Katalin ezt követően részt vett a főiskola végzős diákjainak a beregszászi református templomban megtartott diplomaátadási ünnepségén. (Az eseményről készült beszámolónkat lásd az 5. oldalon.) Az ünnepséget követően az Országgyűlés elnöke megbeszélést folytatott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetőivel.

A tárgyalásokról Szili Katalin újságíróknak elmondta, elsősorban a magyar-magyar kapcsolatok időszerű kérdéseit vitatták meg, különös tekintettel a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának idén szeptember 8-án sorra kerülő ülésére. A kárpátaljai magyarság anyaország általi támogatásáról elhangzott, hogy a jövőben erősödni fog a Szülőföld Alap, amelynek szeptemberi pályázati kiírásában helyet kap a határon túli magyar felsőoktatási intézmények támogatása, köztük a beregszászi főiskoláé is. Szili Katalin hangsúlyozta: mivel Ukrajna és Szerbia kívül marad az Európai Unión, ezért az együttműködés keretén belül pozitív megkülönböztetést kell alkalmazni Kárpátalja és a Vajdaság vonatkozásában. Látogatása további részében az Országgyűlés elnöke Munkácson találkozott Majnek Antal római katolikus püspökkel, majd másnap, vasárnap reggel Nagydobronyba látogatott, ahol Horkay László református püspökkel folytatott megbeszélést. E találkozók kapcsán az Országgyűlés elnöke újságíróknak kifejtette: "Ezzel is jelezni szeretném, hogy számunkra nagyon fontos az, amit az egyházak tesznek az értékmegőrzés terén, s szeretném a tiszteletemet kifejezni, mert az egyházak segítettek a történelem nehéz időszakaiban a kultúránkat, magyarságunkat megőrizni."

A déli órákban Szili Katalin felkereste Kisszelmencet, ahol görög katolikus szentmisén vett részt. A liturgia után átsétált a múlt évben széles körű nemzetközi összefogásnak köszönhetően megnyitott határátkelőhelyen a szlovák oldalon fekvő Nagyszelmencre, végül megnyitotta a látogatására időzített kisszelmenci falunapot. A házelnök itt ígéretet tett: minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a schengeni határ ellenére európai módon tarthassák a kapcsolatot Kis- és Nagyszelmenc lakosai.

A továbbiakban az Országgyűlés elnöke Ungváron Kárpátalja megye vezetőjével tárgyalt. A megbeszélésen Oleg Havasi kormányzó biztosította a budapesti vendéget: az ukrajnai megye vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a kárpátaljai magyarság otthon érezze magát, megőrizze nyelvét, kultúráját, s számarányának megfelelő képviselettel rendelkezzen az önkormányzati szervekben. Egyúttal kérte, hogy Magyarország vállalja el a kölcsönös integrációs folyamatok elmélyítésére irányuló kárpátaljai törekvések támogatását. A felek egyetértettek a határ menti térségek közös fejlesztésének, a határátkelőhelyek infrastruktúrája kiépítésének fontosságában. Az Országgyűlés elnöke, a kárpátaljai magyar egyházak kívánságát tolmácsolva, arra kérte a megye kormányzóját, hasson oda, hogy részesítsék állami finanszírozásban az egyházi oktatási intézményeket, juttassák vissza a római katolikus egyház ingatlanjait és a szovjet időszakban elkobzott egyházi levéltári anyagokat, különösképp az anyakönyveket.

Szili Katalin kárpátaljai látogatása Ungvár után a karácsfalvai görög katolikus líceum felkeresésével folytatódott és a magyar határ mellett fekvő Eszeny község polgármesterével folytatott megbeszéléssel zárult. (Kárpátalja/MTI)