Augusztus 2-a az új határidő

2006. július 28., 10:00 , 289. szám

A BJUT helyeit a parlamentben egy hatalmas nemzetiszín zászlóval takarták le, annak vezetője pedig kampányol a parlament feloszlatásáért. Tyimosenko szerint, ha 150 képviselőnek megszűnik a mandátuma, a parlament már nem hozhat kétharmados döntéseket, így működésképtelenné válik, ami még egy érv a soron kívüli parlamenti választások kitűzése mellett. A jelenlegi többség vitatja ennek az érvelésnek a helytállóságát, azonban ez a vita elméleti síkon marad, mert nincs kinek csatlakozni Tyimosenko 120 fős frakciójához, hogy meglegyen a 150.

A többség sem tudja azonban megállni, hogy saját pozícióit akár abszurd eszközökkel is erősítse. Jehanurov még az előző összehívású parlament általi menesztésének visszavonása is ilyen. Így a kormány már nem kétszeresen, hanem csak egyszeresen ügyvezető. Morozék nyilvánvalóan egy lehetséges parlamentoszlató érvtől próbálták meg ily módon megfosztani az elnököt.

Juscsenko pedig szokásához híven tovább húzza az időt. Ezúttal a többség által beterjesztett miniszterelnök-jelölt tizenöt munkanapig történő átgondolására adott időt akarja kihasználni, töprengéssel és egyeztetésekkel töltve az augusztus 2-ig fennmaradó napokat.