Kövér László: Nehéz négy esztendő elé nézünk

2006. július 28., 10:00 , 289. szám

Kövér László, a Fidesz -Magyar Polgári Szövetség országos választmányának elnöke a tavaszi magyarországi választásról és következményeiről tartott előadást a közelmúltban a Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemen. A vidékünkön széles körben ismert és méltán népszerű politikust ennek apropóján kérdeztük a magyarországi belpolitikai helyzetről, illetve a magyar-magyar viszony várható alakulásáról.

- Milyen következtetéseket vont le a Fidesz - MPSZ a magyarországi választások eredményéből?

- Szemben a 2002-es választásokkal, amikor kormánypártként mi vesztettünk annak ellenére, hogy a választók többsége a második fordulóban már minket támogatott, az idei választás alkalmával az MSZP-SZDSZ koalíció papírforma győzelmet aratott. Látszólag négyévi ilyen katasztrofális kormányzás után a parlamentbe jutásért kellett volna küzdeniük. Valójában azonban, figyelembe véve az iszonyatos médiafölényüket, s azt a gátlástalanságot, amellyel ez a média a kormánykoalíció szekerét tolta, figyelembe véve továbbá a választási kampányban a szocialista-szabaddemokrata koalíció által a választásokra elköltött pénzeket (beleértve például a gazdáknak, a kis- és középvállalkozásoknak, a családoknak, nyugdíjasoknak járó támogatások folyósításának a választásokra való időzítését), azt kell mondanom, hogy az ellenzéknek valójában nem sok esélye volt a győzelemre, mert nem tudta meggyőzően elmagyarázni, hogy ennek a kormánynak miért kellett volna mennie, ha egyszer - amint azt az emberek abban a pillanatban érzékelték - a dolgok nem is mennek olyan rosszul. Ha ma választhatnának az emberek, természetesen egészen másként adnák le a voksukat, de a politikában a formaidőzítés is fontos, s ebből az egyetlen szempontból nézve az SZDSZ-MSZP koalíció jól politizált, még ha ezért súlyos árat is fizet az ország.

- Mire számítanak a közelgő önkormányzati választásokon?

- Ma már a korábbiaknál jóval óvatosabb vagyok a várakozásaimat illetően, nem merném megjósolni az önkormányzati választások eredményét; már csak azért sem, mert az a média, amelyik teljesen falanx-szerűen dolgozott az MSZP-SZDSZ koalíció érdekében, ma is változatlan. Az is kérdés, hogy a választások pillanatában mennyire fogják már a saját bőrükön tapasztalni az emberek a megszorító intézkedések hatását. Összességében mégis úgy vélem, akár szép sikerrel is zárhatjuk az önkormányzati választásokat. Ami persze csak abban az értelemben siker, hogy több mandátumunk lesz több felelősséggel, miközben köztudott, hogy egy önkormányzat csak nagyon nehezen haladhat a központi kormányzat politikájával szemben. Végül, az elmondottak ellenére azért is reménykedem az átütő sikerben, mert végre meg kell mutatni a jelenlegi baloldali politikai elitnek, hogy nem lehet mindent büntetlenül megcsinálni egy országgal, egy nemzettel.

- Milyen hatással lehetnek az anyaországi választási eredmények Magyarország és a határon túli magyar szervezetek kapcsolatára?

- A választási kampányt megelőzően közös törekvése volt a magyarországi pártoknak és a határon túli magyar szervezeteknek, hogy lehetőség szerint iktassuk ki a kampányból a határon túli magyarokkal kapcsolatos témákat, ami többékevésbé sikerült is. Nem gondoltuk, hogy miután a jelenlegi kormánykoalíció meghosszabbította a mandátumát, teljességgel ki akarja törölni a magyar politikából a nemzetpolitikát. Márpedig a Határon Túli Magyarok Hivatalának jogutód nélküli megszüntetése egyet jelent a nemzetpolitikai terület felszántásával és sóval való behintésével. Az is előre látható, hogy a megszorító intézkedések, az úgynevezett takarékossági politika első áldozatai a határon túli magyar politika, illetve az egyházpolitika lesznek, amelyek eleve idegenek és kínosak a balliberális politikai erők számára. Tehát nehéz négy esztendő áll a határon túli magyar közösségek mögött, és sajnos újabb négy nehéz esztendőnek néznek elébe. Persze az, hogy kitölti-e a jelenlegi kormány az újabb négy évet, alapvetően a magyar belpolitika fejleményeinek a függvénye, annak, hogyan sikerül a zengzetes kampánybéli hazugságok után letuszkolni a magyar szavazók torkán azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeknek az előjelei máris láthatók.

- Mit tehet ebben a helyzetben a számottevő parlamenti képviselettel rendelkező, ám mégiscsak ellenzéki Fidesz - MPSZ?

- Minden olyan parlamenti vitában, mely az állami szerepvállalás újbóli körülhatárolását érinti, mi mindig a magyar társadalom védelméből indulunk ki, s ezen nemcsak a határon belüli népességet értjük, hanem természetesen a határon túl rekedt közösségeket is.

- Fölmérhető a következménye azoknak a magyarországi kormányzati megszorító intézkedéseknek, melyek kihatással lehetnek a határon túli magyarságra?

- E pillanatban még nem mérhető fel az intézkedések konkrét hatása. Ami a jövőt illeti, úgy véljük - Kovács Miklós elnök úr megfogalmazását kölcsön véve -, hogy amennyiben a jelenleg alakulóban lévő új viszony a határon túli magyar kisebbségi szervezetek egy része és a magyarországi balliberális kormányzat között képletesen békeként határozható meg, úgy lehet szó békéről, de nem trianoni békéről, hanem legfeljebb egy szatmári típusú békekötésről. Megítélésünk szerint egy ilyen megközelítés többek között azzal jár, hogy bizonyos minimumokról nem lehet vitát nyitni. A kárpátaljai magyar közösség vonatkozásában például az egyik ilyen minimális követelmény a beregszászi főiskola feltétel nélküli aktív támogatása, illetve egyfajta semlegesség megtartása az egymással rivalizáló kárpátaljai magyar szervezetek között.

solt