Sok a probléma - kevés az érdeklődő

Falugyűlés Mezőváriban

2006. július 28., 10:00 , 289. szám

Alig harmincan jelentek meg a Mezőváriban megtartott falugyűlésen múlt vasárnap, noha a vitára bocsátott gondok, problémák szinte mindenkit érintenek a faluban. Salamon Elemér tanácselnök szerint ez a passzivitást jelzi, viszont egyesek úgy vélekedtek, hogy a gyűlés nem volt időben és széleskörűen meghirdetve. Felkészületlenségre utalt az is, hogy még a falu választott képviselői sem voltak jelen teljes létszámban.

Parázs vita folyt a község vezetékes vízzel való ellátását biztosító szivattyúállomás üzemeltetéséről. Mint kiderült, az egyházi segítséggel épített állomás híján van a hivatalos engedélyeknek, és gazdája sincs, így nehéz elejét venni az illegális bekötéseknek, valamint annak, hogy ne használják locsolásra az értékes ivóvizet. A tanácselnök elmondta, hogy egy beregszászi vállalkozó hajlandó végigvinni az engedélyeztetést, majd üzleti alapon, hosszú távon üzemeltetni a szivattyúállomást, a lakosok azonban kiálltak amellett, hogy helyben kellene megoldani az ügyet.

Elhangzott, hogy a jövőben pénzbüntetésre számíthatnak azok, akik a házuk előtt nem tisztítják ki az árkot. Egy képviselő rámutatott: ott, ahol nincs megoldva az esővíz elvezetése, hiába vájnak árkot a házak előtt, az átereszek kivájása/tisztítása pedig a község és nem a lakosság feladata lenne. Probléma a faluban az is, hogy bár a lakosok tavasz óta használják a földgázt, sokan a mai napig nem törlesztették a "csonk" kiépítésének díját a helyi gázszövetkezetnek. Többen nehezményezték, hogy nehezen haladnak előre a falu ügyei, mivel a helyi tanács nem tesz eleget vállalt feladatainak, például évek óta nem történt előrelépés egy ravatalozónak helyet adó földterület kijelölésében.

Végül az egykori Tisza Kolhoz jogutódjával, az Újvári Kft.-vel szembeni vagyonkövetelés ügye került napirendre. A több éve húzódó vagyonvita lényege, hogy a volt kolhoz több mint 500 földrészvény-tulajdonosa a kiosztott föld mellé traktorokat, kombájnokat, erőgépeket is visszaigényelne - közel 170 ezer hrivnya értékben - a vagyon elosztását végző bizottságtól, valamint az Újvári Kft. vezetőségétől. A magánvállalat szerint a vagyonosztás jogszerűen zajlott. Az ügyben jelenleg is nyomoz a beregszászi ügyészség.

-nagy-