Székelyudvarhely - ismét tanács nélkül

2006. július 28., 10:00 , 289. szám

Újra tanács nélkül maradt Székelyudvarhely, miután a Hargita megyei prefektúra átiratában közölte: tudomásul vette, hogy jogszerűen feloszlott a testület. A határozat ellen tíz napig fellebbezhetnek az önkormányzati képviselők, ha pedig nem teszik meg, a prefektúra kéri a kormánytól az időközi választások kiírását.

Székelyudvarhelyen utoljára tavaly novemberben sikerült érvényes ülést tartani. Április 5-én egyszer már feloszlottnak nyilvánította a prefektúra a város önkormányzati testületét, ám ezt a határozatot közigazgatási bíróságon támadta meg hét, RMDSZ-színekben mandátumot szerzett önkormányzati képviselő. A városi RMDSZ-szervezet a prefektusi határozattól függetlenül kiadott közleményében a városban kialakult helyzetre és a mandátumigazolás elmaradására is utalva az időközi választásokat jelölte meg végső megoldásként.

"A prefektúra végre megemberelte magát ezzel a döntéssel" - kommentálta Szász Jenő polgármester a tanács feloszlatását. Szász csak őszre valószínűsítette az időközi választások kiírását, ezért arról sem tartotta időszerűnek nyilatkozni, hogy indulnak-e a polgárinak nevezett oldal képviselői a választásokon, és milyen zászló alatt. (Krónika/erdely.ma)