Veszélyben a révkomáromi Selye János Egyetem?

2006. július 28., 10:00 , 289. szám

Szigeti László volt oktatásügyi miniszter utódja, Ján Mikolaj azt szeretné elérni, hogy a diákok beszéljenek szlovákul, ezért több módosítást is tervez iskolaügyben. A tárcavezető a Selye János Egyetemet a közeljövőben "átvilágíttatja", s az intézmény további sorsát a vizsgálattól teszi függővé.

Albert Sándor, az intézmény rektora a Hídlapnak azt mondta, hogy természetesen állnak elébe a megmérettetésnek. "Szlovákiában van egy úgynevezett akkreditációs bizottság, amelynek tagjai eldöntik, hogy engedélyezik-e egy iskola elindítását, működtetését, vagy sem. A meghozott döntést időnként átértékelik, általában hatévenként szokott ilyen vizsgára sor kerülni" - magyarázta lapunknak az egyetem rektora, majd hozzátette, hogy az egyetem nemrégiben zárta második évfolyamát, így még senki sem diplomázott az intézményben, ezért is képtelenség felmérni, hogy például az iskola befejezése után milyen mértékben tudnak elhelyezkedni az ott végzők.

Az oktatási tárca vezetője azonban ennél az intézkedésnél nem áll meg, "munkabírására" jellemző, hogy további fontos változtatásokat is tervez. Ezek a nemzeti öntudatra történő nevelést erősítik majd, így például magasabb követelményeket támaszt a szlovák nyelvet és irodalmat oktató pedagógusok felé. (Hídlap/felvidek.ma)