Beregszászi főiskola: A felvételi folytatódik

2006. augusztus 4., 10:00 , 290. szám

Az elmúlt héten lezajlott a felvételi vizsgák első szakasza a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. Az eredményekről és a folytatásról Buda Zsuzsát, a beregszászi főiskola tanulmányi osztályának vezetőjét, a vizsgabizottság titkárát kérdeztük.

- Idén 509 felvételi kérelem érkezett az általunk meghirdetett szakokra és szakpárokra. A felvételizők egyszerre több helyre is jelentkezhettek, illetve teljesítményüktől függően az egyes szakokon belül is pályázhattak a költségtérítés nélküli, illetve a költségtérítéses helyekre. Ebben az évben a jelentkezőknek nem kellett szóbeli vizsgát tenniük, ehelyett kombinált tesztek formájában adhattak számot tudásukról. Az oktatási minisztérium rendelete értelmében ezúttal ukrán nyelvből is vizsgát kellett tenniük a főiskolánkra jelentkezőknek, amelyet tollbamondás formájában bonyolítottunk le.

- Milyen eredménnyel zárult a felvételi?

- Múlt csütörtökön ülésezett a felvételi bizottság, amely egyenként meghúzta az egyes szakok ponthatárát az átlagteljesítményekhez viszonyítva. Elmondható, hogy általában negyven százalék fölötti vizsgateljesítménnyel juthattak be a jelentkezők a költségtérítés-mentes helyekre. Az előírásoknak megfelelően azonnal kifüggesztettük a eredményeket a főiskolán. Szeretném felhívni minden érintett figyelmét, hogy miután többen több helyre is jelentkeztek, azoknak is érdemes figyelmesen áttanulmányozniuk minden listát, névsort, akik az első helyen megjelölt szakon nem érték el a költségtérítés nélküli helyre való felvételt jelentő ponthatárt. Elképzelhető ugyanis, hogy az illető a második szakon teljesítette az ingyenes tanuláshoz szükséges szintet. Ahhoz azonban, hogy szakot váltson, a jelentkezőnek kérvényt kell írnia a felvételi bizottsághoz.

- A felvételi folyamata azonban ezzel még nem ért véget...

- Vannak olyan szakok, mint például az ukrán, az agronómia stb. , ahol sokan elvéreztek a vizsgákon, s ezért nem sikerült betölteni minden hallgatói helyet. Ezekre a szakokra augusztus utolsó hetére pótfelvételit hirdettünk meg, számítva azokra is, akik más felsőoktatási intézményekbe felvételiztek sikertelenül, esetleg nem azt a szakot választották, amely nekik a legjobban megfelelt volna, de szívesen tanulnának a beregszászi főiskolán. Számukra a jelentkezési határidő augusztus 25.

Itt hívnám fel a figyelmet arra, hogy ettől a tanévtől kezdve arra is lehetőség nyílik főiskolánkon, hogy levelező tagozaton is tanuljanak a diákok. Miután egy új képzési formáról van szó, elképzelhető, hogy eddig sokaknak elkerülte a figyelmét. Arra kérnék mindenkit, hogy bátran érdeklődjenek a lehetőségek iránt főiskolánkon. A jelentkezési határidő ez esetben is augusztus 25. 15.00 óráig, s a felvételi vizsgákra a pótfelvételivel egy időben kerül sor az augusztus 28-ával kezdődő héten.

Végül emlékeztetni szeretnék mindenkit, hogy tovább tart a jelentkezés a másoddiplomás képzésre. Ide azokat várjuk, akik rendelkeznek már tanítóképzős, vagy bármilyen felsőfokú diplomával. Nekik eddigi tanulmányaik alapján beszámítjuk az általános ismereti tárgyakból tett vizsgáikat, s így egy rövidített, 3 éves kurzus keretében végezhetnek el egy újabb szakot, szerezhetnek második diplomát.

hk