"Brutális magyarosítás" folyik Szlovákiában Jan Slota szerint

2006. augusztus 4., 10:00 , 290. szám

Brutális magyarosítás zajlik Szlovákiában - vélekedett Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) szlovák koalíciós párt magyarellenes kijelentései miatt többször is bírált elnöke a Die Presse című osztrák lap hétvégi kiadásának adott interjúban.

"Szlovákia déli részén több ezer cég van magyarok tulajdonában. Aki ott állást keres, annak esélye sincs, ha nem beszél magyarul" - idézte a lap Slotát, aki szerint egyértelmű bizonyíték a magyarosításra, hogy míg korábban 250 ezer magyar élt Szlovákiában, számuk most 450 ezer.

A "szlovákiai magyarok túlnyomó többsége lojális" a szlovák államhoz - mondta. "De a magyarok pártja (a Magyar Koalíció Pártja) szélsőséges, soviniszta-nagymagyar párt"- vélekedett, hozzátéve: "a Magyar Köztársaság is példátlan módon beleártja magát szuverén szomszédországai ügyeibe".

"Azokkal a szlovákiai magyarokkal szemben, akik nem hűek hazájukhoz és ehelyett a Magyar Köztársaságot tekintik hazájuknak, nagyon nagy fenntartásaim vannak" - tette hozzá a szlovák kormánypártok elnökeiből álló, legfőbb döntéshozónak tekintett koalíciós tanács tagja.

Vitatott kisebbségellenes kijelentéseiről azt mondta: "Én mindig nyíltan megmondom, amit gondolok. Ezért nem vagyok jó politikus, mert a mai Európában az a jó politikus, aki jól tud tettetni. De választási eredményünk felhatalmazást ad nekünk". A politikus szerint bírálói szavait összefüggésükből kiragadva idézik. (MTI)