Mégsem indul vadgazda mérnöki képzés

Két szék között a földre?

2006. augusztus 4., 10:00 , 290. szám

Magyar nyelvű, főiskolai -mezőgazdasági mérnök és vadgazda mérnök - képzést hirdetett a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kara és az Ungvári Nemzeti Egyetem biológiai fakultása. Júliusban a Hódmezővásárhelyen működő mezőgazdasági főiskola értesítette a jelentkezőket, hogy a képzés nem indul, mivel nem kaptak engedélyt az ukrajnai oktatási minisztériumtól.

A közös, levelező tagozatos oktatás 2006 szeptemberétől indult volna, a kiírás szerint 30 fő részére magyar állami finanszírozással. A jelentkezés napján több mint száz fiatal nyújtotta be pályázatát az ungvári egyetem biológiai fakultásán, töltötte ki a magyarországi felvételi rendszerben alkalmazott ún. A és B törzslapot, és fizette be a négy eurós jelentkezési díjat. A felvétel nem volt vizsgához kötve, elég volt bemutatni az érettségi bizonyítványt (az érettségi előtt állóknak a 10. osztályos bizonyítványt és a 11. osztályos első féléves bizonyítványt), amiből "hozott" pontszámokat számolt a magyarországi főiskola.

Érdekes momentum, hogy az UNE hivatalos felvételi tájékoztatójában nem szerepel a tervezett képzés hirdetménye és egyetlen magyar nyelvű lap sem közölte a magyarul induló képzést, ellenben számos magyar tannyelvű középiskola hirdetőtábláján közzétették még idén januárban.

Az érintett fiatalok egy részét hidegzuhanyként érte a hivatalos értesítés, miszerint mégsem indul a meghirdetett képzés. Mások rutinosabbak voltak: egyszerre több helyre jelentkeztek, így nem maradtak le a továbbtanulásról.

"Az osztályunkból négyen jelentkeztünk a képzésre. Amikor kiderült, hogy lefújták az egészet, főleg azok bánkódtak, akik máshol nem próbálkoztak. Én felvételt nyertem az UNE jogi karára - államilag finanszírozott hallgatóként -, így most már nem érdekel az egész" - mondta el kérdésünkre Opjakin Karina, az Ungvári 10. számú Dayka Gábor Középiskola idei végzőse.

"Árpa Péter, iskolánk igazgatója biztatott, hogy jelentkezzek a vadgazda mérnöki szakra. Tőle úgy tudom, hogy a kijevi minisztériumi engedély megérkezett, a magyar oktatási minisztérium nem adott engedélyt a közös képzés indítására. Szerencse, hogy emellett két másik szakra is jelentkeztem. Az UNE építészmérnöki képzését választottam, szeptembertől ott fogok tanulni" - mondta el a szintén daykás Sütő Tibor.

A SZTE Mezőgazdasági Főiskolai Karán úgy tájékoztattak: a Magyar Oktatási Minisztérium engedélyezte a képzést, az ukrán fél azonban nem.

- A kijevi illetékesek engedélyének hiányában nem tudtuk beadni az összeállított akkreditációs anyagot. Személyesen jártam Ungváron, a főiskola részéről minden papír rendben volt, az ukrán fél hitegetett bennünket, hogy már-már érkezik az engedély, hol 30, hol 60 főre - nyilatkozta lapunknak Csorbáné dr. Tóth Marianna főiskolai docens, oktatási ügyekkel foglalkozó főigazgató-helyettes. - Május végén kaptunk egy levelet az ungvári egyetem rektor-helyettesétől, hogy folyamatban van az engedélyezés, aztán semmi sem történt. Az ukrán minisztérium máig nem közölte, hány fővel indulhat a képzés. Nagyon megbántuk, hogy az ungvári egyetemmel és nem a beregszászi főiskolával vettük fel a kapcsolatot. Szeretnénk legalább jövőre elindítani a kárpátaljai képzést, és nem kizárt, hogy felvesszük a kapcsolatot a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával.

Az SZTE Mezőgazdasági Főiskolai Kara felajánlotta a felvételt nyert kárpátaljai hallgatóknak, hogy vegyenek részt a magyarországi képzésen. Ezt 12-en vállalták, ők állami finanszírozott hallgatóként Hódmezővásárhelyen tanulhatják választott szakmájukat.

P. Zs.