2006. augusztus 11.

2006. augusztus 11., 10:00 , 291. szám

Ha a Római levelet olvassuk, sokszor találkozhatunk Pál tollából a következo mondattal: Szó sincs róla! Mindig olyankor írja le ezt a mondatot, amikor egy bizonyos gondolatmenetbol téves következtetésre jutna az ember. Például, mikor Pál a kegyelem és a bun kapcsolatáról beszél, ezzel a mondattal utasítja el azt a ferde gondolatot, hogy minél többet vétkezzünk ahhoz, hogy még nagyobb legyen a kegyelem. Ezt a mondatot követi aztán az igaz, tiszta tanítás.

1. Az elso üzenete ennek a mondatnak, hogy amikor az ember a saját gondolataira hagyatkozik, téves utakra jut. Gondolataink sok esetben a pillanatnyi vágyainkat szolgálják. Mivel totálisan romlott az ember Isten nélkül, ezért romlott elméjébol csak romlott gondolatok származhatnak, amelyeknek a vége kárhozat.

2. Ezekre a gondolatokra és elhajlásokra felel Pál: "Szó sincs róla!", hogy így vagy úgy kell cselekedni. El kell hagyni azokat az okfejtéseket, melyek hitetlenségünket és romlottságunkat magyarázzák meg. Lehet, hogy ezek kellemesek és jól hangzanak. Lehet, hogy egy olyan eszme omlik össze, amiben eddig hittünk, vagy ebbol kifolyólag egy egész életet kell hamisnak és értelmetlennek nevezni. De higgyük el, az ilyen felismerés és radikális szakítás nélkül nem kerülhetünk közelebb Istenhez.

3. A harmadik üzenet az a mondat, hogy Isten nemcsak rossznak minosít valamit, hanem mindig ad egy helyes utat, melyen járva boldog és kiteljesedett életet élhetünk.

Szó sincs róla, hogy Isten ebben a krízisben magunkra hagy tanácstalanul. Mellénk áll, Igéjével vezet.

Szanyi György