Angliai orvosok Ugocsában

Szakorvosi rendelés és teaest

2006. augusztus 11., 10:00 , 291. szám

Harmadik alkalommal fogadott angliai orvosokat és önkénteseket Szolosgyula, Akli, Újakli és Öregakli református egyházközössége augusztus elso hetében. A településeken négy belgyógyász szakorvos és két fogász rendelt egy héten át, mialatt közel 500 beteget láttak el. A Clayget (Anglia) községbol érkezo keresztyén önkéntesek emellett angol nyelvu kézmuvestábort szerveztek az iskolás gyerekeknek, valamint családokat látogattak.

"Ez egy több oldalú, humanitárius keresztyén segélyprojekt. A Claygetbol érkezett csoport különféle módon segít az itt éloknek, ebbol az egyik a szakorvosi rendelés. Idén legtöbben a fogászatra jelentkeznek, néhány nap alatt eddig több mint 150-en. A tavalyi évben a szemészeti rendelés volt a legnépszerubb, ami azt mutatja, a térségben meglehetosen fejletlen ez az alapellátáshoz tartozó két terület. Idén érkezett egy fodrászházaspár is, akik fodrász-szalont muködtetnek, szintén térítésmentesen, néhány önkéntes ifjúsági tábort vezet Aklihegyen" - mutatja be az angol vendégek tevékenységét dr. Bukovszky Ákos, aki a rendelésre érkezo betegek adatainak számítógépes rögzítését végzi.

Az orvosi munkát segítette egy hordozható ultrahang, EKG-berendezés, illetve minilabor. A doktorok és a páciensek között magyarországi medikushallgatók tolmácsoltak, az egyéb tevékenységeknél a beregszászi foiskola angol-történelem szakos hallgatói segítették a kommunikációt. Az orvosok keményen dolgoztak ebben a néhány napban, ám mint mondták, mindenért kárpótolta oket a helyiek vendégszeretete. Az önkénteseket családoknál szállásolták el, így a vendégfogadóknak módjukban állt meghálálni az áldozatos munkát. Szerdán közös kirándulást szerveztek a Tisza-partra, melyen háromszáznál is többen vettek részt. A vendégek mindhárom községben tartottak egy-egy teaestet, ahol eredeti angol recept szerint készült teasüteménnyel és teával kínálták a helyieket, illetve filmvetítéssel egybekötve bemutatták a claygeti gyülekezet életét, mindennapjait.

Popovics Zsuzsanna