Kolhozirodából középiskola

2006. augusztus 11., 10:00 , 291. szám

Tanárok, szülok, gyerekek egyaránt kiveszik részüket a Verboc központjában lévo egykori kolhoziroda iskolává alakításán, ahol szeptembertol az eddigi általános helyett középiskola nyílik. A kétszintes, kívül-belül megújuló épület felújítását a Nagyszolosi Járási Tanács finanszírozza, míg a magyar oktatási foosztály vadonatúj iskolabútorokkal látta el az intézményt.

Verbocön a hatvanas évek derekán épült iskola. A negyvenéves tanintézményben a rendszerváltás óta gyakorlatilag semmilyen fejlesztés nem történt. A helyi kolhoz részvényesei még a kilencvenes évek elején megszavazták, hogy az üresen maradt kolhozirodában kapjon helyet egy korszeru iskola. A járási tanács még tavaly döntött a 15 éve üresen álló ingatlan felújításáról, de csak nem indult az építkezés. Stul Pál tanácselnök nem hagyta annyiban a dolgot és közbenjárására az idei járási költségvetésbe is bekerült a fejlesztés.

"A munkálatokat május elején kezdte a kivitelezo. A festést, takarítást a tantestület és a szülok végzik, illetve a diákok is elso szóra jönnek, ha szükség van rájuk. Hatalmas munkát végeztünk: a teljes épületben friss festés, csiszolt parketta, új ablakok, járólapok, vizesblokkok várják az iskolakezdést. Egyedül a konyha és az étkezde nem készül el szeptember elsejére, de októberig azt is szeretnénk birtokba venni" - tájékoztat Szavko Szilvia, az iskola megbízott igazgatója.

Az avatóünnepséget augusztus 29-re tervezik, a községi tanács szervezte falunappal egybekötve. Ugyanezen a vasárnapon Werboczi István (1458-1541) magyar báró, kiváló jogász, az 51 kiadást megélt Hármaskönyv nevu törvénykönyv szerzojének állítanak emléktáblát a KMKSZ helyi alapszervezetének kezdeményezésére. "Werboczi falunk szülötte, ezzel szeretnénk adózni emlékének. A fehér márványtáblát egy tiszaújhelyi kofaragó készíti, és az új iskola homlokzatára kerül" - tudtuk meg Füzesi Klára helyi alapszervezeti elnöktol.

nagy