Kormánytagok: ki kinek az embere?

2006. augusztus 11., 10:00 , 291. szám

Kezdjük a Janukovics kormányfo, azaz a Régiók Pártja által jelölt miniszterekkel: Mikola Azarov elso miniszterelnök-helyettes és pénzügyminiszter; Andrij Kljujev, az üzemanyag és energetikai ágazatért felelos miniszterelnök-helyettes; Dmitro Tabacsnik, a humanitárius és szociális szféráért felelos miniszterelnök-helyettes; Volodimir Ribak miniszterelnök-helyettes, valamint építésügyi és lakásgazdálkodási miniszter; Ivan Tkalenko, a Legfelso Tanáccsal és az egyéb államhatalmi szervekkel való kapcsolattartásért felelos miniszter; Anatolij Tolsztouhov kormányminiszter; Mihajlo Papijev munkaügyi és szociálpolitikai miniszter; Vaszil Dzsarti környezetvédelmi miniszter; Szerhij Tulub szénipari miniszter; Jurij Bojko üzemanyag- és energetikai miniszter; Volodimir Makuha gazdasági miniszter. Ok valamennyien szorosan kötodnek a Régiók Pártjához.

Olekszandr Moroz, azaz az Ukrán Szocialista Párt mindössze két személyt jelölhetett a kormányba: Sztanyiszlav Nyikolajenko oktatási és tudományügyi minisztert, valamint Mikola Rugykovszkij közlekedési és hírközlési minisztert.

Viktor Juscsenko államfoként az alkotmány által meghatározott két tárca betöltésére javasolhatott jelölteket. Borisz Taraszjuk külügy- és Anatolij Hricenko védelmi miniszter az elnöki irányvonal folytonosságát hivatottak megtestesíteni az új kormánykoalícióban. Legalább ennyire kötodnek az államfohöz a Mi Ukrajnánk színeiben tárcához jutott politikusok, akiket éppen ezért nem egy elemzés az államfo által jelölt kormánytagok közé sorol: Roman Zvarics igazságügy-miniszter; Jurij Pavlenko család-, ifjúságügyi- és sportminiszter; Viktor Baloga, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetoje; Ihor Lihovij kulturális és turisztikai miniszter; Jurij Poljacsenko egészségügyi miniszter; Jurij Lucenko belügyminiszter.

Végül az Ukrán Kommunista Párt két tárcáját a kormányban Jurij Melnik agráripari és Anatolij Holovko iparpolitikai miniszterek töltik be, bár megfigyelok rámutatnak, hogy a szóban forgó urakat kapcsolataik révén a kommunista párt mellett akár az államfohöz, illetve a parlament elnökéhez közeli politikai-gazdasági körökhöz is köthetnénk.

Egyes megfigyelok éppen ezért állítják, hogy a kormányon belül akár egyfajta eroegyensúly is kialakulhat a miniszterelnök és az államfo "emberei" között. Ezen logika szerint Janokovicsnak 12 szavazata van önmagát is beleszámítva, míg Juscsenko az általa kinevezetteket és a Mi Ukrajnánkosokat együttvéve, valamint a kommunista színekben tárcához jutott, ámde Igor Taraszjukhoz, az államfo támogatójához közel álló Jurij Melniket is beleszámítva 9 minisztert mondhat magáénak. A szocialisták két miniszterérol és a hozzájuk is közel álló másik "kommunistáról", Anatolij Holovkóról az elmúlt hetek történéseinek fényében e pillanatban nehéz eldönteni, adott esetben melyik fél pártját fognák. (Kárpátalja/pravda.com.ua)