Honfoglaló őseinkre emlékeztek

Az 1110. évfordulót méltatták Csetfalván

2006. augusztus 18., 10:00 , 292. szám

Neves történelmi eseményre, a magyar nép honfoglalására emlékezett múlt vasárnap a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Csetfalvai Alapszervezete és a falu közössége. A református istentiszteletet követően a templom kertjében lévő honfoglalási emlékoszlopnál köszöntötte a megjelenteket Czapp József, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke. A dunakeszi Eudoxia Táncszínház előadta a Csillagoktól Csillagúton c. táncos darabját.

A megemlékezők elénekelték a magyar himnuszt, majd Jámbor János író, az Eudoxia 20 Alapítvány ügyvezető titkára mondott ünnepi beszédet. Kiemelte: a magyarok honfoglaló ősei saját hont és békés hazát keresve keltek át a Kárpátokon, ezzel szemben évszázados harc várt rájuk: harc a megmaradásért. "A mai magyarság széttöredezettségben él. Talán gyermekeink, unokáink lesznek azok, akik megélik, hogy újra egy nemzetté leszünk. Az a dolgunk, hogy összekapaszkodjunk, hogy elnézzük egymás hibáit, és megtaláljuk azt, ami a magyarságunkban nagyszerű. Megtaláljuk, ami közelebb hozza egymáshoz az országhatárok különböző oldalán élő magyar közösségeket" - fogalmazott a szónok.

- A magyarság sajnos nem ünnepli méltóképpen a honfoglalást, a magyar nemzet legfontosabb, legsikeresebb vállalkozását. A magyar közszolgálati médiában nem hallani arról, hogy idén méltatjuk a honfoglalás 1110. évfordulóját - mutatott rá Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke. - Sajnálatos módon léteznek erők, melyek a magyar nemzet felemelkedése ellen munkálkodnak. Ezért nekünk, ma élő magyaroknak, nem elég magyarul beszélni. Magyarul kell gondolkodni, cselekedni, és hinni abban, hogy eljön az idő, amikor a trianoni határokon kívül rekedt magyarok ismét reménnyel és emelt fővel nézhetnek a jövőbe.

Tar Renáta elszavalta a Kárpátalja c. verset, Tóth Natália vezetésével az óvodások verseltek. Az emlékezők megkoszorúzták a honfoglalási kopjafát. A dunakeszi Ignéci Gergely vezette Eudoxia Táncszínház, valamint a Nap és Hold Táncegyüttes a Faluház előtti téren mutatta be táncjátékát. A színdarab a honfoglaló magyarok hitvilágát eleveníti fel három gömöri legenda alapján. Szövegkönyvét Jámbor János írta, a zenét Németh Attila és Kulai Tímea szerezte.

-nagy-