Az új polgármester a reális megoldások híve

Visken valami megmozdult

2006. augusztus 25., 10:00 , 293. szám

A közös nagyközségi tanácshoz tartozó Visk, Saján, Mogyorós, Fenes és Rákos településeken összesen 12 ezren élnek, ami önmagában is jelzi: nem könnyű feladat a tanácsi hivatal irányítása. Tavasszal Szajkó Károlyt választották polgármesterré az öt társközségben, aki korábban testnevelő tanárként, önálló kisiparosként és helyi képviselőként is megállta helyét a munkában. A polgármestert Visk mindennapjairól, megoldásra váró problémáiról kérdeztük.

- Időbe telik beleszokni a polgármesteri feladatkörbe. Ezt is tanulni kell: olvasom a törvénykönyveket, az önkormányzattal kapcsolatos jogi szakkiadványokat. Mára valamennyi, a községet érintő problémára rálátok. Vannak segítőim, elsősorban azok, akik változást akartak Visken. A korábbi tanács szinte semmilyen beruházást nem végzett, annak ellenére, hogy sorra magánosításra kerültek a legjobb helyen lévő telkek, volt kolhozi ingatlanok. Mi azt vállaltuk, hogy az emberek érdekében együtt munkálkodunk a községünkért - kezdi a beszélgetést Szajkó Károly.

- Fogadónap lévén nagy a sürgés-forgás a hivatalban. Ez máskor is így van?

- Rendszerint igen. Nagy a község, nincs elegendő tanácsi dolgozó. 15 alkalmazottunk van, ebből kimondottan a község ügyeivel három-négy ember foglalkozik, ami édeskevés. Összehasonlításképp: a magyarországi Felsőzsolcán (testvértelepülés) 7 ezer ember él, a polgármesteri hivatalnak 44 munkatársa van... Nem a szervezési, ügyviteli munka a megterhelő. A legnehezebb a családi viták, szomszédok közti nézeteltérések tisztázása, amiből szinte minden napra jut.

- Az idei évben számos beruházás indult a nagyközségben. Melyek ezek?

- Átadtunk egy 210 ezer hrivnya költségű hidat, mely Visket köti össze Országlázzal. A Velencei utcán felújítottunk egy régi épületet, itt szeptembertől bölcsőde működhet (a beruházás összköltsége meghaladta az 1,2 millió hrivnyát). Folyamatban van a főtér rekonstruálása. Mindezt az előző tanács ütemezte az idei költségvetésbe. A három évre tervezett főtéri építkezésből idén elkészül az első parkrész felújítása. Jövőre következik a második park, végül a közút felújítása, járdaépítés, a vízelvezető-rendszer kiépítése, az utcai világítás felújítása. Viski mesteremberek a kivitelezők, akik tudják: rajtuk a község szeme, ezért kifogástalan munkát kell végezniük.

- Miből telik ennyi építkezésre, fejlesztésre?

- A község bevételének egy részét a sajáni földek magánosítása adja, másik részét egy igen tehetős helyi magánvállalkozó tetemes adója. Visk éves költségvetése meghaladja a 2,2 millió hrivnyát, aminek 80%-a saját bevétel, a maradék állami dotáció. Testvértelepülésünk, Felsőzsolca éves költségvetése ennek közel húszszorosa.

- Miként növelhető a helyi költségvetés bevételi oldala?

- Például úgy, hogy a "feketén" dolgozó mesterek, kisiparosok bejelentik magánvállalkozói tevékenységüket. Magam tíz évig vezettem kft.-t, volt, hogy nyolc munkással. Törvény szerint havi 75 hrivnya az egyszerűsített vállalkozói adó, ami egy valamirevaló mesterembernek nem tétel. Meg kell értetni az emberekkel, hogy az általuk befizetett adó a nagyközséget szolgálja. Ha most, erejük teljében nem fizetnek adót, miből fejlődjön a község? Visk nagy település, nem tudjuk számon tartani a naponta máshol dolgozó szobafestőket, villanyszerelőket, víz-, gáz-, fűtésszerelő mestereket. Probléma, hogy a felnőtt lakosság nagyobb része külföldön dolgozik. Az itthon lévő családtagok igénybe veszik az óvodát, iskolát, orvosi rendelőt, kórházat - adót pedig nem fizet a családfenntartó. Készülünk egy felmérésre, hogy minden egyes portán számba vegyük, ki mivel foglalkozik.

- Marad tennivaló az elkövetkezőkre?

- Marad. Be kell fejezni a Fenesben épülő óvodát, fel kell újítani a viskit. Megoldásra vár a kultúrház kérdése. Ezt korábban lakodalmas teremmé alakították, így eredeti funkcióját nem tölti be. Telket adtunk egy új rendezvényháznak, akadt is helyi vállalkozó, aki szívesen megépíti. Probléma a hiányzó csatornahálózat. Ha idén elkészül a hivatalos tervezet, a jövő évi költségvetésbe ez is belekerülhet. Szeretnénk létrehozni egy kommunális gazdaságot. Egy biztos, még jó néhány évig lesz mit fejleszteni Visken.

P. ZS.