Salánki zarándokok Máriapócson

2006. augusztus 25., 10:00 , 293. szám

A könnyező Szűzanya-ikon másolatával - Maklári Teréz sárospataki ikonfestő munkájával - tértek haza a salánki görög katolikus hívek Magyarország neves kegyhelyéről, Máriapócsról. Az egyházközségi küldöttség részt vett az Istenszülő mennybevételének ünnepén, majd gyalogosan vágott neki a 49 fős csapat a Salánkig vezető 100 km-es útnak.

A salánkiak rendszeresen részt vesznek a máriapócsi Nagyboldogasszony-búcsún. Az idei zarándoklat hálaadás, mivel Salánkon idén 100 éves a Szent Mihály görög katolikus templom. Az 1700 fős görög katolikus közösség méltóképpen fogadja a jubileumot: tavaly restauráltattak egy régi evangéliumot, ikont festetnek a templom homlokzatára, készül az új oltár.

A négy napig tartó pócsi zarándokúton Nyírkáta, Fehérgyarmat és Kölcsény községekben a helyi hívek látták vendégül a salánkiakat. A fárasztó gyaloglást egyaránt jól viselték a legidősebb - Csehi Miklós (77 éves), Pataki Ferencné (72) - és a legfiatalabb résztvevők - Barta Nikoletta (12), Karamán Norbert, ifj. Karamán János (11 évesek). Az időjárás jócskán próbára tette valamennyi résztvevő akaraterejét: az út első két napján eső és hideg, második felében a tűző nap nehezítette a haladást. A szentképet kézben hozták végig az úton.

Az érkezőket sokan fogadták a tiszaújlaki határátkelőnél. "Szűz Mária megsegített" - mondták az erejükben láthatóan megfáradt, mégis lelkes zarándokok. A határtól már mintegy kétszázan kísérték a Mária-kegyképet énekszóval, imádsággal. A templomba érve Levcsenkó Róbert atya, aki maga is végiggyalogolta az utat, rövid szertartáson mondott hálát a zarándoklat sikerességéért.

A Mária-ikon és a készülő új oltár megszentelésére november 8-án, a jubiláló templom búcsúnapján kerül sor.

-nagy-