Falunapok

2006. szeptember 1., 10:00 , 294. szám

Nagydobronyban a helyi futballpályán tartották meg a falunapot. Elsőként ifjúsági rangadóra került sor, ahol az Ungvári Szakosított Futballiskola gárdája és a nagydobronyi ificsapat a rendes játékidőben döntetlent játszott, a tizenegyesrúgások 4:2-es ungvári győzelmet hoztak. A továbbiakban három kispályán 14 csapat versengett a már hagyományos falunapi utcabajnokságon. A júliusban megrendezett dobronyi Újkrumplifesztivál díjnyertes szakácsa, Popovics János már reggeltől az üst körül serénykedett, melyben ezúttal sertéshúsos-gombás babgulyás főtt. A nagyközönség, lelkes tapssal biztatta a Mister és Miss Nagydobrony Szépe - 2006. címért versengőket, illetve jutalmazta a színpadra lépő hagyományőrző csoportokat, táncosokat, énekeseket. A késő éjszakába nyúló vigalom tombolajátékkal és utcabállal zárult.

Kígyóson ötödik éve rendeznek falunapi ünnepséget, melynek kiemelkedő eseménye volt idén a felújított faluház átadása. A rendezvényt megnyitó Kész Elemér polgármester, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte az egybegyűlteket.

Az ünneplőkhöz szólva Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke elmondta, hogy a Kígyóson élőknek van mivel büszkélkedniük, hangsúlyozta az összefogás, a közösségi alkalmak fontosságát és szólt a járási tanács Kígyósra vonatkozó terveiről: a közelben üdülőtelepet létesítenének, felszámolnák a lőteret, melynek helyén szintén üdülőt hoznának létre. Ezek számos helybélinek nyújtanának munkalehetőséget, nagy mértékben javulna a közlekedési infrastruktúra kiépítettsége és színvonala is.

A kígyósiakat köszöntő Papp Endréné, Kígyós magyarországi testvértelepülése, Tiszarád polgármestere szólt az együttműködés távlatairól, további közös pályázatok benyújtásáról.

A megnyitó ünnepséget követően került sor a faluház ünnepélyes átadására, melyen Csizmár Béla vágta át a szalagot, majd a kígyósi közösség birtokba vehette az intézményt.

Rafajnaújfaluban a hagyományosan augusztus utolsó vasárnapján rendezendő falunap ez alkalommal is kenyérszenteléssel kezdődött. Fejes Sándor polgármester -miután megszegte az új kenyeret - üdvözölte az egybegyűlteket. A nagybégányi, hetyeni és helyi kultúrcsoport előadás-sorozata szinte minden műfaj kedvelője számára látványos és színvonalas szórakozást nyújtott. A focipályán közben meccs, majd tizenegyesrúgó verseny, vetélkedők, ügyességi és szépségversenyek zajlottak. Az elmaradhatatlan tombola fődíja egy mikrohullámú sütő volt, majd este 8-tól az Integrál együttes szórakoztatta a falunap résztvevőit.

P. Zs., B. J., J. L.