A médiában a MÚKSZ, az oktatásban a KAMOT a favorit

Pályázati eredmények a Szülőföld Alapnál

2006. szeptember 1., 10:00 , 294. szám

A magyar kormány által létrehozott Szülőföld Alap Oktatási, Kulturális, Szociális, Egyházügyi és Média Kollégiuma döntött a 2006. május 19-i határidejű pályázatokról. A 600 millió forint pályázati keretre összesen 659 pályázat érkezett az érintett határon túli régiókból. Tavaly az UMDSZ-hez köthető szervezetek 75 millió forintot "kasszíroztak" a Kollégiumtól, idén összesen 68,4 millióra lehetett pályázni...

Idén 40 millió volt az oktatási keret (tavaly 60), amit 13 pályázó között osztott el a Kollégium. A keret csaknem felét egymaga megkapta a KAMOT JA, 16,6 milliót a kárpátaljai magyar óvodák és általános iskolák támogatására. Egy részét állami óvodák kapták: a gáti óvoda felújítására a Beregvidéki Határmenti Önkormányzati Társulás pályázott (elnyert összeg: 2,8 millió Ft), a balazséri óvodánál a Jánosi Községi Tanács (3,6 millió), a nagypaládi óvodánál a Nagypaládi Községi Tanács (1,9 millió) a pályázó. A Szalókai Óvoda önállóan pályázott és nyert 248 ezer forintot. Vajon az állami óvodák felújítására miért magyarországi támogatást és nem ukrán állami közpénzt igényelnek az érintett helyi tanácsok? A Szalókai Óvoda idén az ungvári járási költségvetésből is kapott 41 ezer hrivnyát, ami természetes, hisz az ukrán állami közintézményeket az ukrán adófizetők pénzéből köteles fenntartani az állam.

A nyertes pályázók között van a Kárpátaljai Református Egyházkerület Jótékonysági Alapítvány (4 millió, egyházi középiskolák), a Rákóczi főiskola (2,2 millió, tanfolyamszervezés), a KMPSZ (2.3 millió, szórványoktatás). A főiskolának és a pedagógusszövetségnek megítélt támogatást összehasonlítva a KAMOT JA-nak, vagy akár egy községi óvodának, egy nyugdíjasklubnak megítélt összegekkel nyilvánvaló az aránytalanság...

23 millió volt a médiakeret, tavaly 40. A hat nyertes pályázó közül a MÚKSZ egyedül "elvitte" a keret kétharmadát, 19 milliót. Tavaly ugyanez a nem működő fantomszervezet 16,6 milliót kapott. A fennmaradó összegből 1 milliót kapott a MÉKK az Együtt c. folyóirat költségtámogatására; 900 ezret a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye az Új Hajtás havilap kiadására; 900 ezret a Sztojka Sándor Jótékonysági Alapítvány a görög katolikus média eszköztámogatására; 700 ezret a Kárpátaljai Református Ifjúsági Szervezet a Tesó folyóirat fenntartására; 500 ezret a KMPSZ az Irka című gyermeklap 2 lapszámának megjelentetésére. A magyar média támogatását szolgáló keretből sem idén, sem tavaly nem nyert a Kárpátalja c. hetilap pályázata.

A közművelődési és kulturális programok szervezésére 5,4 millió forintot szánt a kollégium, amin 12 nyertes pályázó osztozik. Itt nincs milliós tétel, a legnagyobb összeget, 860 ezer forintot, a Jánosi Nyugdíjasok Egyesülete nyerte (műkedvelő tevékenységhez szükséges eszközök és felszerelések beszerzésére).

További nyertesek: Korrespondens Jótékonysági Alapítvány - 622 590 forint (Szülőföldem fesztivál), Beregvidéki Nyugdíjasok Petőfi Sándor Egyesülete - 500 ezer (hagyományőrző nemzetközi találkozó), MÉKK - 500 ezer (az Eszenyi Ritmus Táncegyüttes fejlesztésére), Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye - 460 ezer (szórványban folyó fakultatív oktatásra), KRISZ - 450 410 forint (ifjúsági konferenciák szervezésére), Gordiusz Magyar Diákszövetség - 400 ezer (ifjúsági tábor), KMKSZ - 400 ezer (falunapok támogatására; valószínűleg azért, hogy ne lehessen azt mondani, hogy semmit sem kapott), Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsa - 305 ezer (oktatási rendezvények résztámogatására), KMPSZ - 326 ezer (Irka gyermeknap szervezése), Kárpátaljai Református Egyház - 326 ezer (hittantábor), Sztojka Sándor Jótékonysági Alapítvány - 250 ezer (rendezvényszervezés).

Összességében elmondható, hogy a Szülőföld Alap döntéshozói idén is nagy többségében a Gajdos István és Kőszeghy Elemér holdudvarához tartozó kárpátaljai pályázókat részesítették előnyben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az UMDSZ-hez közeli magyar szervezetek, alapítványok, helyi tanácsok voltak esélyesek a magyarországi támogatásra. Tény, hogy az oktatási kollégium az idei 68,4 milliós kárpátaljai pályázati keretből 19 millió forintot ítélt a Magyar Újságírók Kárpátaljai Szövetségének, melynek elnöke Kőszeghy Elemér (aki egyben az UMDSZ országos alelnöke), továbbá 16,6 milliót a KAMOT Jótékonysági Alapítványnak, elnöke Kocsis Mária (aki egyben az UMDSZ elnökségi tagja) és 1,5 milliót a MÉKK-nek, elnöke Dupka György (aki egyben az UMDSZ alelnöke). A Szülőföld Alap Tanácsában Kárpátalját Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke képviseli, aki így gyakorlatilag a saját maga "támogatásáról" dönt.

Popovics Zsuzsanna