Strasbourghoz fordultak a székelyek

2006. szeptember 1., 10:00 , 294. szám

A Székelyföld autonómiáját szeretnék elérni azok a szervezetek, amelyek több településen is helyi népszavazást kezdeményeztek. A román hatóságok meghiúsították a voksolást, ezért két önkormányzat is a strasbourgi emberjogi bírósághoz fordult.

A strasbourgi emberjogi bíróság tárgyalni fogja a két székelyföldi önkormányzat beadványát, amelyben kifogást emelnek a román hatóságok ellen, amiért az autonómia ügyében kiírt helyi népszavazást meghiúsították. A háromszéki Vargyas és Gyergyóditró önkormányzata több székelyföldi településhez hasonlóan határozatot fogadott el népszavazás kiírására, amelyben a lakosság a székelyföldi területi autonómia kérdésében mondott volna véleményt. A kormánybiztosi hivatalok a határozatokat rendre megsemmisítették, és a román bíróságok minden szinten a prefektusoknak adtak igazat. Az önkormányzatok ügyét Kincses Előd, marosvásárhelyi ügyvéd terjesztette a strasbourgi emberjogi bíróság elé.

Borbély László, az RMDSZ ügyvezető alelnöke ezzel kapcsolatban kijelentette: az autonómia az RMDSZ programjában is szerepel, és fölösleges népszavazáson megkérdezni a lakosságot, mert nyilvánvaló, hogy a romániai magyarság 99 százaléka akarja az autonómiát, amit nem Strasbourgban, hanem a román parlamentben kell kiharcolni - nyilatkozta a Magyar Rádió szerint Borbély László a kolozsvári Szabadság napilapnak. (mno.hu)