Budapestnek is érdeke a határon túli magyarok ottani letelepedése

2006. szeptember 8., 10:00 , 295. szám

Budapestnek, akárcsak a legtöbb európai nagyvárosnak, az elöregedés az egyik legfőbb problémája, s ha el akarjuk kerülni, hogy 20-30 év múlva több legyen a nyugdíjas, mint az aktív kereső, akkor már most minél több fiatalt kell Budapestre vonzani vidékről és a határon túlról is - fejtette ki az Új Magyar Szónak adott interjújában Demszky Gábor főpolgármester.

A bukaresti napilap a politikus augusztus 20-án elmondott beszédét idézte fel, amelyben arra biztatta a határon túli magyarokat, jöjjenek minél többen át, dolgozzanak, vállalkozzanak Budapesten. Demszky azért tartotta szükségesnek ezt akkor hangsúlyozni, mert - mint fogalmazott - a magyar államiság ünnepén egymást érik a szónoklatok a nemzet egységéről, a határon túli magyarokról, aztán a szép szavak az ünneppel együtt elszállnak.

Demszky elismeri, hogy valóban bonyolult és bürokratikus a munkavállalási engedély megszerzése a határon túliak számára, mégis úgy véli, van arra törvényes lehetőség, hogy dolgozhassanak Magyarországon. (MTI)