Tanévnyitók megyeszerte

2006. szeptember 8., 10:00 , 295. szám

A Beregrákosi Általános Iskolában 178 diák kezdi meg idén a tanulást, köztük 16 elsős. Molnár Béla igazgató ünnepi beszéde után a gyerekeket Hanna Beca, a községi tanács jegyzője és Páll László református lelkész köszöntötte. Benkő Nóra a kilencedik osztályosok nevében üdvözölte az iskolában első napjukat töltő kisgyerekeket, akik műsorral kedveskedtek a felsősöknek. Végül a gyerekek ajándékcsomagot kaptak a helyi konzervgyár jóvoltából.

Molnár Béla iskolaigazgató lapunknak elmondta, hogy régóta nem volt olyan szépen rendbe hozva az 1910-ben épült iskola, mint az idei tanévnyitóra, ráadásul három új szaktanterem mellett ki fognak alakítani egy számítógépes szaktantermet is a járási oktatási osztálytól és a KMPSZ-től kapott komputereknek köszönhetően, és arra is kaptak ígéretet, hogy ingyenesen csatlakozhatnak a világhálóhoz.

A Csapi Széchenyi István Középiskolában 32 kisgyereket avatott elsős diákká 42 végzős tanuló. Tanévnyitó köszöntőjének keretében Maha László igazgató az iskola hagyományainak megfelelően átadta a 2005/2006-os tanévben minősített tanároknak a városi és a megyei oktatási osztály, valamint az Oktatási Minisztérium okleveleit. A Csapi Városi Tanácsot Burkus Árpád alpolgármester képviselte. Az iskola köszönőlevelét kapta az intézmény támogatója: Palkó László, a PACOBO cég igazgatója, aki évek óta jelentős anyagi segítséget nyújt a csapi magyar iskolának. A Csapi Oktatási Főosztály vezetője, Orbán István diáknak-tanárnak sok sikert kívánt az új tanévben. A megnyitó ünnepség kedves színfoltja volt az elsősök bemutatkozó műsora.

A Beregszászi Magyar Gimnáziumban Szabó Árpád igazgató ünnepi beszéde után a hagyományokhoz híven a végzős osztály diákjai gimnazistává avatták az elsősöket: mellükre tűzték a gimnázium jelvényét. A legkisebbek nevében ezután Kovács Orsolya és Ilosvay Dávid ünnepélyes fogadalmat tettek, hogy méltók lesznek a tanintézmény híréhez, rangjához. Köszöntötte a gimnazistákat többek között Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Tanács elnöke és Kincs Gábor, Beregszász alpolgármestere.

A Beregszászi 6. Számú Általános Iskolában a hagyományok szellemében bensőséges ünnepséggel bocsátották útjára az új tanévet. Bár a tanintézmény a maga 308 diákjával a nagy általános iskolák közé tartozik Kárpátalján, valójában mégiscsak kis iskola, ami lehetővé teszi, hogy külön oda tudjanak figyelni minden egyes tanulóra – fogalmazta meg a tantestület krédóját File Klára igazgató.

Tóth Géza, a Beregszászi Városi Tanács jegyzője, a KMKSZ beregszászi alapszervezetének alelnöke köszöntőjében az ismeretszerzés, a továbbtanulás megalapozásának fontosságát hangsúlyozta.

Weinrauch Katalin gyermekíró rövid köszöntőjében arra kérte az iskolásokat, becsüljék meg, és minél inkább használják ki a lehetőséget, hogy pénzínséges világunkban is ilyen szépen felújított osztálytermekben tanulhatnak.

Az ünnepség ezután az iskola 26 elsősének megható műsorával folytatódott, majd diákok, tanárok és szülők együtt a közeli Petőfi-szoborhoz vonultak, hogy elhelyezzék virágaikat a költő emlékművének talapzatán.

A Nagyszőlősi Perényi Zsigmond Középiskola tanévnyitó ünnepségén Nagy Klára, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke köszöntötte a diákokat, szüleiket és a tanárokat.

Weinrauch Márió ferences atya azt kívánta a diákoknak, hogy az iskolában szerzett ismereteket, tudást értelmesen használják majd az önálló életükben.

Tanévnyitó beszédében Kövesdi Valéria igazgatónő elmondta, hogy idén 19 elsős kezdi el tanulmányait Lőrincz Beáta osztályfőnök vezetésével. A diákoknak jó tanulást, sok sikert, a pedagógusoknak pedig erőt, egészséget és kitartást kívánt munkájukhoz.

Az ünnepség végén az elsős diákok gólyaavatási fogadalmat tettek, majd bemutatták verses műsorukat, s végül megszólalt az első csengő, melyet követően a diákok birtokukba vehették az osztálytermeket.

A Viski Kölcsey Ferenc Középiskola ünnepségét ifj. Sari József igazgatóhelyettes, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke nyitotta meg, majd köszöntötte a diáksereget és a tantestületet Forgon László iskolaigazgató. Mint mondta, reményre ad okot, hogy idén 39 kisdiákkal két első osztályt indítottak. Breza Brigitta 5.-es tanuló verssel köszöntötte az elsősöket, akik szívet melengető műsorral mutatkoztak be. Jenei Károly református segédlelkész köszöntője után az elsősök a 11. osztályosok kíséretében a református és a katolikus templomhoz vonultak, ahol virágokat helyeztek el az 1944-ben sztálini lágerekbe hurcolt áldozatok emléktáblájánál, illetve a Turul-emlékműnél.

Az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskolában a himnuszok és Vörösmarty Mihály Szózatának elhangzása után Benedek Imre igazgató üdvözölte a vendégeket, kollégákat, szülőket, diákokat és a kis elsősöket. Kocserha János, a község alpolgármestere sok sikert kívánt a pedagógusoknak és diákoknak, majd Puliszka Éva, a Szent Anna Óvoda igazgatónője szólt volt ovisaihoz. Végül a 21 elsős mutatkozott be, majd mulatságos fogadalmat tettek, hogy jól fognak viselkedni, tanulni. Az ünnep záróakkordja volt 42 oklevél átadása, amihez az igazgató úr gratulált a tulajdonosaiknak. Miután megszólalt a kötelességre hívó csengő, a 11. osztály tanulói bekísérték az elsősöket a tantermekbe és elkezdődött a tanulás.