Címer és emlékoszlop

2006. szeptember 15., 10:00 , 296. szám

Szeptember 8-án a nagyszőlősi járási Tiszaújhelyen leleplezték az Újhelyi család emlékoszlopát, felavatták a település jelképeit.

Az ünnepség a Mária-napi szentliturgiával vette kezdetét a helyi görög katolikus templomban, ahol Szűcs Géza parochus mondott szentbeszédet. A körmenetet követően a református templom kertjébe vonultak, ahol sor került a Tiszaújhely történelméhez kötődő Újhelyi család tiszteletére emelt emlékoszlop leleplezésére. Az ünnepséget Molnár Lóránt tiszteletes nyitotta meg, majd a Pécsi Vígságtévők együttes és Kuncz László operaénekes, a Pécsi Nemzeti Színház magánénekese lépett fel. Ezt követően Újhelyi Tamás köszöntötte az egybegyűlteket: "A mi családunkat az 1200-as évek közepétől jegyzi a történelem. Azóta nagyon sok ősünk vett részt a magyar nemzet küzdelmeiben. Ez az oszlop azoknak állít emléket, akik már tettek a hazáért, a nemzetért." A tiszaújhelyieket és az Újhelyi családot köszöntő dr. Kukorelli István alkotmánybíró azt kívánta a helyi közösségnek, hogy őrizze meg az utókornak is ezt az emlékjelet. Majd Újhelyi Tamás és Zelik Ferenc tiszaújhelyi polgármester leleplezték az emlékoszlopot.

Az ünnepség a helyi általános iskola udvarában folytatódott, ahol sor került a település címerének és zászlajának felavatására. Ünnepi beszédében Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnöke többek között elmondta: "Bízunk abban, hogy a magyar nemzetnek van jövője. Azt kívánom, hogy ez a zászló legyen szimbóluma az összefogásnak, és ez a címer adjon megfelelő méltóságot és hitet ahhoz, hogy Tiszaújhely közössége sok nemes ügyben fogjon össze és érjen el olyan eredményeket, amelyeknek mindenki részese és élvezője lesz." Ezután Barta József és dr. Kukorelli István alkotmánybíró átadták a címeres zászlót Zelik Ferenc polgármesternek, aki a község nevében köszönetet mondott Újhelyi Tamásnak és mindazoknak, akik a rendezvény megtartását támogatták. A címert és a címeres zászlót alkotójuk, Pécsi L. Dániel mutatta be.

Az ünnepi rendezvény, melyen jelen volt Milován Jolán, a KMKSZ Nagyszőlősi Középszintű Szervezetének elnöke, járási képviselő, Petrás Mária keramikusművész és Pécsi L. Dániel közös kiállításának megnyitójával és az azt követő fogadással ért véget.

Baráth József