Drágulnak a fogyasztási hitelek

2006. szeptember 15., 10:00 , 296. szám

Egyre nehezebbé, illetve drágábbá válik az egyszeri ukrán polgár számára hitelhez jutni bútor vagy háztartási gépek vásárlása céljából, esetleg a lakás felújítására.

Több kereskedelmi bank és más hitelintézmény emelte a lakosság részéről fedezet nélkül felvehető, úgynevezett fogyasztói hitelek árát. Az elmúlt napokban-hetekben egyébként mérsékelt árpolitikát folytató pénzintézeteknél is előfordulhatott, hogy jelentősen, akár 7 százalékkal nőtt a kamat.

A szakértők a behajthatatlan kölcsönök arányának folyamatos növekedésével magyarázzák a fogyasztói kölcsönök árának emelkedését, s ennek a hitelfajtának a további drágulását jósolják. Mint mondják, manapság már ritka, mint a fehér holló ezen a téren a 18-20 százalékos éves kamat, az átlagos kamatszint inkább 30-40 százalék körül mozog. Ezt a hitelezők persze sokszor nem tüntetik fel nyíltan ajánlataikban, mert sokkoló lenne az ügyfeleknek, ám a valóságban mégiscsak ennyi a fedezet nélküli kamatok valóságos ára, amit a fogyasztó megfizet.

Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) nem tartja riasztónak a fogyasztási hitelek kamatának tapasztalt emelkedését. Mint kifejtették, az NBU kedvező feltételeket teremt a kereskedelmi bankok működéséhez, s egyfajta élénkülés tapasztalható az ukrán bankszektorban, ami az ország gazdaságának növekedésével hozható összefüggésbe. A jegybanknál rámutatnak, hogy valamennyi hitelfajtát figyelembe véve idén összességében csökkenő tendenciát mutat a kölcsönök ára az előző esztendőhöz képest, s ennek fényében a fogyasztási hitelek szóban forgó drágulása alig érzékelhető.

Bár a hitelkamatok folyamatosan csökkennek, a szakértők nem számítanak arra, hogy már a közeljövőben a jelenleginél olcsóbban vehetnénk fel hitelt fogyasztási eszközök vásárlására, esetleg a lakás felújítására. Igaz ugyan, hogy az ilyen hitelek felvételéhez jövedelemigazolást kell benyújtani, s két kezes is szükségeltetik, mégis igen gyakori, hogy az adósok eltűnnek a pénzzel együtt. Ez pedig igen óvatássá teszi a kereskedelmi bankokat, amelyek a körülményekre való tekintettel - érthető módon - nem szeretnék növelni fogyasztási hiteleik arányát. Ebben a helyzetben szinte természetes, hogy a bankok mellett mind intenzívebben jelentkeznek a piacon a különböző hitelszövetkezetek és egyéb pénzügyi struktúrák, melyek azonban nem rendelkeznek a bankokéhoz hasonló pénzügyi háttérrel. Pénzforrásaikat általában maguk is a bankoktól szerzik, így természetes, hogy az általuk a lakosságnak kínált fogyasztói hitelekbe beleépülnek a felvett banki kölcsön kamatai is, melyek ily módon csak drágábbak lehetnek a banki fogyasztói hitelnél - fejtegetik a szakemberek.

Sok egyéb technikai feltétel mellett az élénkítheti s teheti igazán olcsóbbá a fedezet nélküli hitelek piacát, ha növekszik a lakosság életszínvonala -állítják egybehangzóan a megfigyelők. Mint mondják, csak a tehetős polgár becsüli többre feddhetetlen hírnevét annál a néhány hrivnyánál vagy dollárnál, amit a banktól csalhat ki, az ilyen ügyfelek számára pedig a bankok is hajlandóak volnának olcsóbb kamatot számítani. (Kárpátalja-bbc.co.uk/ukrainian)