Felháborító kiállítás Brüsszelben - a szlovákok szerint

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám

A második világháború után kényszermunkára elhurcolt szlovákiai magyarok sorsát bemutató fotókiállítás nyílt az Európai Parlament épületében. Bár a tárlat szervezését már majdnem egy évvel ezelőtt megkezdték, Pozsonyból a megnyitó után azonnal bírálták a kiállítást.

A komáromi múzeumtól kapott fotódokumentumok annak a körülbelül 50 ezer szlovákiai magyarnak a megpróbáltatásait idézték, akiket a kollektív bűnösség elve alapján cseh területekre kényszermunkákra hurcoltak el. A kiállítást Olajos Péter, az MDF euroképviselője Duka-Zólyomi Árpád és Bauer Edit felvidéki képviselőtársaival közösen rendezte.

A szlovák miniszterelnök-helyettes felháborítónak tartotta a kiállítást. Dusan Caplovic szerint a Soha többé 1945-1948 című tárlat meghamisítja a második világháború utáni szlovák-magyar kapcsolatokat. A kormányzó szociáldemokrata párt politikusa bírálta a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja két európai parlamenti képviselőjének, Bauer Editnek és Duka-Zólyomi Árpádnak a tevékenységét. (radio.hu/felvidek.ma/Kárpátalja)