A gyermeklétszám is nőni fog

Iskolát épít Újakli

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám
Jövőre talán már az új iskolába járhatnak

A nagyszőlősi járási Újakliban emberemlékezet óta nem épült középület, így helyben különösen nagy esemény, hogy készül a falu új elemi iskolája. A költségek jelentős részét az angliai Clayget és Petersfiel keresztyén híveinek adományai fedezik, akikkel testvérgyülekezeti kapcsolatot tartanak fenn a helyi reformátusok.

A hatvan éve épült helyi elemi iskolában többször leszakadt a plafon, a tetőszerkezet elavult, az ablakokon befúj a szél, télen a kályha nem fűti fel a termet. "Látva az iskolaépület rossz állapotát, az angolok felajánlották anyagi segítségüket. A két testvérgyülekezettel évek óta szoros kapcsolatot ápol Akli, Szőlősgyula, Újakli. Az angol orvosok rendszeresen gyógyítanak a falvakban, akiket szívesen látnak a helyiek. Az iskola alapjait is a claygeti orvoscsoporttal közösen raktuk le idén nyáron" - mondta lapunknak Lőrinc Attila helyi református lelkész.

Újakliban magyar és ukrán családok is laknak, az előbbieket a református lelkész, az utóbbiakat a helyi pravoszláv pap járta végig azzal a kéréssel, hogy vegyék ki részüket az építkezésből. Van, aki anyagiakkal, anyagszállítással is segíti az iskolaépítést, köztük két helyi magánember: Vaszil Stefanyuk és Petro Tomnyuk. "Példamutató módon összefogott a falu, mindenki vállalta a rá eső részt. Mindig annyi ember van az építkezésen, ahányra épp szükség van az adott munkához. A falu lakosságán nem fog múlni, hogy új iskolája legyen Újaklinak" - mondta el lapunknak Papp József, a KMKSZ helyi alapszervezetének elnöke.

- A Nagyszőlősi Járási Tanács idei költségvetéséből 50 ezer hrivnyát kaptunk, ebből készült el az iskola és a majdani óvoda tervdokumentációja. Az angol szponzorok jelentős összeget ajánlottak fel az iskolaépítésre. A fundamentum elkészült, a tél beállta előtt a falakat is felrakják - tájékoztat Oroszi József, a Nevetleni Községi Tanács vezetője, melyhez Újakli közigazgatásilag tartozik. - Tavasszal kerülhet tető az épületre, és készülhet el a vakolás. Újakliban van földgáz, ezzel fűtenénk az iskolát. Ahhoz, hogy jövő szeptemberre teljes egészében elkészüljön az épület - vizesblokkal, kazánnal-fűtéssel -, további állami segítségre is szükség volna. Azt szeretnénk, ha a jövő évi járási költségvetés összeállításánál figyelembe vennék, hogy legalább 200 ezer hrivnya kell még az iskola befejezésére.

Újakli mindössze 300 lelket számlál. A faluban szeptemberben összesen hat gyermekkel indult a tanév: 1 elsős, 2 másodikos, 2 harmadikos és 1 negyedikes kisdiák ült iskolapadba. Mint megtudtuk, a demográfiai hullámvölgy tavaly-idén volt a mélypontján, azonban a friss házasok révén az elkövetkező években ismét nőhet a gyermeklétszám a faluban.

P. ZS.