Gyurcsány Ferenc: "...nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet"

Tüntetések Magyarországon

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám

Egy hangfelvétel tanúsága szerint a magyar miniszterelnök egy májusi szocialista frakcióülésen azt mondta, hogy végighazudták a választások előtti másfél évet, miközben – saját szavai szerint – négy évig nem csináltak semmit.

A Magyar Rádió birtokába jutott felvétel Balatonőszödön készült május 26-án. A felvételen a szocialista képviselőcsoport az ország helyzetéről tanácskozik.

A hozzászólások után Gyurcsány Ferenc 25 percben reagál az elhangzottakra. Hallhatóan felfokozott idegállapotban van, meggyőzni próbálja a képviselőket. Eközben beismeri, hogy a választások előtt titokban reformterveket készítettek, miközben a kampányban hazudtak ezekről a témákról.

Idézet Gyurcsány Ferenc balatonőszödi beszédének írott változatából: "Gyerünk előre! Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy azt, mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?"

Gyurcsány Ferenc vasárnap kijelentette, hogy nem mond le a nyilvánosságra került hangfelvétel miatt. A miniszterelnök az ATV televíziónak azt mondta, hogy hazugságba az egész politikai elit esett, és a szocialista párt kitört ebből. Azt is mondta, hogy nem a gazdaság állapotára vonatkozott az a megállapítás, hogy hazudtak, hanem sok év átfogó hazugságaira. Internetes naplójában pedig úgy fogalmaz, hogy büszke a szenvedélyére, amellyel a frakcióülésen beszélt. Szerinte a magyar politika igazi kérdése ma már nem az, ki, mikor nem mondott igazat, hanem az, ki tudja ezt abbahagyni.

Gyurcsány Ferenc nemkívánatos személlyé vált a magyar politikai életben. A kormánynak menni kell – hangzott el Navracsics Tibor és Semjén Zsolt hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz–MPSZ és a Kereszténydemokrata Néppárt együttes elnökségi ülését követően.

A Gyurcsány-felvétel nyilvánosságra kerülését követően országszerte tüntetésekre került sor, melyeken Gyurcsány Ferenc és a kormány lemondását, új választások kiírását követelték a résztvevők. Több településen támadás érte az MSZP helyi irodáit és járműveit. Budapesten a Kossuth téren folyamatosak a több ezres demonstrációk.

Hétfőn este tüntetők vonultak a Magyar Televízió (MTV) Szabadság téri székháza elé is, ahol összetűzésekre került sor a felvonuló rendőri erőkkel. A tüntetők egy része az éjszakai órákban megrohamozta az épületet, hogy élő adásban felolvassák követeléseiket, melyek egyes beszámolók szerint a parlament feloszlatására, új választások kiírására, valamint arra vonatkoztak, hogy független szakemberek mérjék fel az ország valós gazdasági helyzetét. Több száz rohamrendőr könnygázzal és vízágyúval próbálta visszaszorítani a tömeget. A tüntetők piros festékkel leöntötték, és vésőkkel rongálták meg a Szabadság téri szovjet hősi emlékművet, leverték a vörös csillagot. Az összetűzésekben mintegy 200-an megsérültek, a sérültek több mint fele rendőr. A tüntetők legalább nyolc autót felgyújtottak, de a televízió székházán belül is súlyos károk keletkeztek, miután a demonstrálók egy része betört az épületbe.

A kormánypártok az ellenzéket, az ellenzék pedig a koalíciós pártokat és Gyurcsány Ferencet vádolta az MTV ostroma miatt. Gyurcsány Ferenc szerint a radikális utcai megmozdulás semmilyen politikai vitára nem megoldás. "A hétfőn este történtekért személyesen és egyedül Gyurcsány Ferenc a felelős, az kizárólag az MSZP érdekét szolgálta" – ismertette a Fidesz elnökségének álláspontját Szijjártó Péter szóvivő. Hozzátette: a Fidesz szerint meg kell vizsgálni, hogy a történtekben a titkosszolgálatok játszottak-e szerepet, és ha igen, akkor milyet.

Kedden délután az Országgyűlés nyilatkozatot fogadott el a történtekkel kapcsolatban. A dokumentum szerint a rendszerváltás vívmányai csak akkor érvényesülhetnek, ha gyakorlásukkor a különböző ideológiai áramlatok és demokratikus politikai erők képviselői tiszteletben tartják az alkotmányos rendet. "Mi, a parlamenti pártok képviselői ezért arra szólítjuk fel hazánk polgárait, hogy politikai vitáikat az erőszak eszközét egyértelműen elutasítva, a más nézetek képviselőivel szembeni toleranciával, az ország nyugalmának és rendjének megőrzése mellett folytassák le" – emeli ki a frakcióvezetők által aláírt nyilatkozat.

Gyurcsány Ferenc morális válságba sodorta az országot – jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök hétfőn délután tartott tájékoztatóján, s bár nem szólította fel lemondásra a kormányfőt, azt várja a miniszterelnöktől, hogy a morális válság okozása miatti felelősségét ismerje el. Az államfő kijelentette: az Alkotmány nem ad számára közjogi beavatkozásra lehetőséget, csak az Országgyűlés vonhatja meg a bizalmat a kormánytól. Keddi sajtónyilatkozatában Sólyom László az hangsúlyozta, hogy az MTV székházánál történteket köztörvényes bűncselekményeknek minősíti, amelyeket semmi nem igazolhat, s amelyek ellen a legszigorúbban fel kell lépni.

Az október 1-jei önkormányzati választást nevezte a Magyarországon kialakult helyzet alkotmányos megoldásának Orbán Viktor, a Fidesz elnöke nyilatkozatában, amelyben egy korlátozott mandátumú szakértői kormány létrehozását szorgalmazta a Fidesz választási győzelme esetére. Szerinte világossá vált, hogy "nekünk a hazugság ellen kell küzdeni és nem egymás ellen, ezért minden jószándékú embernek összefogást ajánlunk. Ne hagyjuk, hogy provokáljanak minket, ne hagyjuk, hogy provokátorok tönkretegyék a nyugalmunkat, és elvegyék tőlünk a tiszta választás esélyét" – hangsúlyozta.

A nyilatkozatok ellenére kedden ismét többezres tömeg gyűlt össze a parlamentnél. A tüntetők egy része az MSZP Köztársaság téri székházához vonult, később szabályos utcai harc alakult ki a Blaha Lujza téren és a Rákóczi úton is. A hajnalig tartó összecsapásokban több tucatnyian megsérültek, a korábbiaknál határozottabban fellépő rendőrség számos tüntetőt őrizetbe vett. (Kárpátalja/radio.hu/hirtv.hu/MTI)