Ingatlanpiac: Árnyugvás Ungváron

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám

Lassult az ingatlanárak növekedésének üteme Ungváron, egyesek szerint már csak a tehetetlenségi erő löki azokat még egyre feljebb. Vannak, akik máris arra várnak, mikor torpan meg a növekedés, s bekövetkezik-e az áresés. Szakértők szerint azonban hiába reménykedik, aki arra vár, hogy a közeljövőben olcsóbbak lesznek a megyeszékhely ingatlanjai.

Az ungvári ingatlanközvetítő irodák beszámolói szerint az elmúlt hónapokban visszaesett a forgalom. Míg korábban egy-egy cégnek általában hetente több adásvételi szerződést is sikerült tető alá hoznia, manapság jó, ha egy egész hónap leforgása alatt összehoz ugyanennyit - emlegetik némi nosztalgiával. Mondhatnánk, nem csoda, ha visszaesett az ingatlanok iránti kereslet, amikor ma már 50 ezer dollárt kérnek egy háromszobás lakásért egy régi tervezésű épületben, az úgynevezett hruscsovkában. Ugyan hányan tudnak kifizetni 40 ezer dollárt egy kétszobás lakásért a 127 ezer lakosú Ungváron, akárcsak kölcsönből is? - teszi fel a merőben költői kérdést a Neruhomiszty Kijeva internetes szakportál.

A kereslet visszaeséséből bizonyos lakástípusok iránt azonban még korántsem lehet következtetéseket levonni a piac egészéről - állítják a szakértők, akik azt továbbra is stabilnak látják, s rendkívül valószínűtlennek tartják, hogy az elmúlt évek tekintélyes árnövekedése után hirtelen jelentősebb áresés, értékvesztés következzék be. Mint mondják, az ingatlanpiacon minden összefügg mindennel. Például a jelentős árcsökkenés egyik feltétele a lakáspiacon az építőanyagok árának visszaesése volna, ám az árak ezen a téren is egyre nőnek - mutatnak rá.

A legütősebb érv az árstabilitás mellett, amelynek meg kell nyugtatnia azokat is, akik az elmúlt időszakban ingatlanba fektették a tőkéjüket, hogy hiába esett vissza valamelyest a lakások iránti kereslet, ha másfelől alig növekedett a kínálat, vagy legalábbis igen távol áll attól a szinttől, ami már árcsökkentő hatást gyakorolna a piacra. Leginkább a régebbi építésű ingatlanok, lakások cserélnek gazdát, miközben csak kevés új épület jelenik meg a kínálati oldalon. A kevés új ingatlan jelentős részét is az úgynevezett elit lakóházak teszik ki. Tekintettel viszont arra, hogy továbbra is a viszonylag olcsó (35 ezer dollártól felfelé) kétszobás lakások iránt jelentős igazán a kereslet, aligha kell attól tartanunk, hogy egyhamar telítődik a piac.

A kétszobás lakásoknál csak kisebb, kétszobás családi házak iránt nagyobb jelenleg a kereslet, ilyenek azonban ma már gyakorlatilag egyáltalán nem épülnek. Valójában csak a nagyobb családi házak, villák esetében beszélhetünk arról, hogy valamelyest megállapodtak az árak. Az árak ebben a kategóriában 140 ezer dollártól indulnak egy új ház esetében, egy valamirevaló villáért pedig 250-370 ezer dollárt is elkérnek. De kínálnak házat Ungváron 800 ezer dollárért is, egynek az árát pedig 1 millióra tartják...

Ami az üzleti hasznosítású ingatlanokat illeti, a megyeszékhelyen gyakorlatilag már nem maradt értékesíthető földszinti ingatlan vagy ingatlanrész. Hovatovább az első és második emeleti helyiségek, lakások is egyre népszerűbbekké válnak. Nyilvánvalóan túl kevés a városban az üzlet- vagy irodahelyiségként, esetleg raktárként hasznosítható ingatlan, különösen a városközpontban. (Íme, mondják sokan, még egy érv azok meggyőzésére, akik az ingatlanok hirtelen elértéktelenedésétől tartanak - hogyan veszíthet az értékéből az, amiből ennyire kevés van?)

Hasonló a helyzet az építési telkekkel. E tekintetben sem várható, hogy növekszik a kínálat, legfeljebb a város környéki falvakban érdemes keresgélni. Valószínűleg éppen a telkek jelentik az ingatlanpiac legkorlátozottabb szegmensét Ungváron, s tekintettel az épületárakra, mindig vevőre találnak.

Ami a konkrét ingatlanárak alakulását illeti, elegendő megemlíteni ízelítőként, hogy az év eleje óta 14,3 százalékkal drágultak az egyszobás lakások. Pillanatnyilag egy Szabadság sugárúti egyszobás hruscsovkáért 24 ezer dollárt kérnek, míg a városközponthoz közeli hruscsovkákban az ár a 27 ezer dollárt is eléri. Végül egy Zankovecka utcai egyszobás lakás ára 27-32 ezer dollár között mozog. A korábbi építésű, azaz nem új ingatlanok piacán az árak a külvárosokban négyzetméterenként 800, a belvárosban 1100 dollár körül alakulnak. (Kárpátalja/ua-reporter.com/realtymagazine.com.ua)