Ismét Brüsszelben jártak az erdélyiek

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám

Fontos volt, hogy az Európai Unió központi intézményei friss tájékoztatást kapjanak a romániai magyarsággal kapcsolatos problémákról az Európai Bizottság Romániáról szóló, feltehetően a csatlakozás előtti utolsó országjelentése előtt - jelentette ki Gál Kinga (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselő Brüsszelben, miután találkozott az erdélyi magyar politikai erők által delegált küldöttséggel.

A küldöttségben helyet kapott mások mellett Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke, Sógor Csaba, az RMDSZ Hargita megyei szenátora, Toró T. Tibor, az RMDSZ képviselője, és Szilágyi Zsolt, az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának tagja. Ez az első delegáció, amely magában foglalja mind az RMDSZ, mind az EMNT képviselőit.

A delegáció tapasztalatairól Gál Kinga elmondta: érdemi egyeztetés eddig a kormánnyal semelyik autonómia-elképzelésről nem volt. A kisebbségi törvénnyel kapcsolatban az Európai Bizottságtól is felhívás érkezett a román kormányhoz a megoldás érdekében, de nem történt előrelépés. Az ingatlan-visszaadásra vannak törvények és rendeletek, de a végrehajtási procedúra akadozik. Gál Kinga kijelentette, az eddigi országjelentések legnagyobb hibája az volt, hogy "a törvényi, felszíni rendezésen túl, a létező valóságra nem néztek". (MTI)