A testület megvonta bizalmát a közigazgatás vezetőjétől

A Beregszászi Járási Tanács Vaszil Sepa távozását szorgalmazta

2006. szeptember 22., 10:00 , 297. szám
Bakancsos László egy megyei szintű futballcsapat létrehozását javasolta

Szeptember 15-én került sor a Beregszászi Járási Tanács második ülésszakának második, maratoni hosszúságú ülésére, melyen a képviselők 17 napirendi pontot vitattak meg. Az ülést Csizmár Béla elnök nyitotta meg, majd köszöntötte a meghívott vendégeket. Ezt követően a képviselők egyhangúlag jóváhagyták a napirendet.

Első napirendi pontként a szabadságáról visszatért Vaszil Sepa, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke tartotta meg régen várt beszámolóját. Az ezt követő vitában a képviselők élesen bírálták a közigazgatás elnökét, többek között azért, hogy közel fél éve nincs kinevezett vezetője az agrárpolitikai osztálynak és a járásban kétségbeejtő a mezőgazdaság helyzete. A beszámolót nem tartották kielégítőnek és nem fogadták el. Jurij Sovak, a Régiók Pártja frakciójának képviselője kezdeményezte, hogy a járási tanács vonja meg bizalmát a közigazgatási hivatal elnökétől. Az indítványt 63 képviselő támogatta, így titkos szavazásra került sor, ahol 64 képviselő "igen" voksával a járási tanács jóváhagyta a bizalmatlansági indítványt. Ez azonban nem jelenti a közigazgatás elnökének azonnali menesztését - mindaddig ellátja az elnöki teendőket, amíg Viktor Juscsenko államelnök alá nem írja a leváltásáról és a közigazgatás új elnökének kinevezéséről szóló rendeletet.

A költségvetés által finanszírozott intézményeknek az őszi-téli időszakra való felkészüléséről Volodimir Spanov, a közigazgatás elnökének helyettese számolt be. A járási költségvetés 2006. első félévi teljesítéséről Ljudmila Vlaszenko, a közigazgatás pénzügyi osztályának vezetője számolt be: bevételek - 33 963 653 hrivnya, kiadások - 29 500 076 hrivnyát tettek ki. A költségvetés külön alapjában: 66 058 hrivnyát utaltak ki útjavításra. Olekszandr Podmjatnikov, a közigazgatás ifjúsági- és sportosztályának vezetője beszámolt a 2008-ig szóló gyermeküdültetési program teljesítéséről. A labdarúgás fejlesztésének 2003-2008-as évekre szóló programjának megvalósításáról megtartott beszámoló megvitatása során Bakancsos László, a KMKSZ frakciójának vezetője javasolta, hogy kerüljön be a programba egy futballcsapat alapítása, mely méltó módon képviselné a beregszászi járást a megyei labdarúgó-bajnokságban. Javaslatát a testület elfogadta. A községek és nagyközségek tulajdonában levő objektumok privatizációjáról szóló négyéves programban képviselői javaslatra módosítást hajtott végre a testület: kihúzták a helyi tanácsok tulajdonában levő kulturális jellegű épületek privatizációjáról szóló pontot. Borbély Katalin, a járási építészeti osztály vezetője beszámolójában vázolta, hogyan halad a gázhálózatok kiépítése. Vass Ottó, a KMKSZ-frakció képviselője arra kért választ, át kell-e adni a földgázvezeték-hálózatot a községi tanácsoknak a gázszolgáltató tulajdonába. Csizmár Béla elnök azt javasolta, hogy a települések ne hamarkodják el az átadást, mivel a gázvezetékek tulajdonának kérdése Ukrajna-szerte vita tárgyát képezi, várják meg a gázvezetékekre vonatkozó tulajdonjoggal kapcsolatos törvény életbe lépését. Olekszandr Putyilin, a járási közigazgatás egészségügyi osztályának vezetője ismertette a képviselőkkel egy új tüdőgondozónak a város vagy a járás területén való létesítésével kapcsolatos javaslatokat. A választott testület azonban elutasította a javaslatot és amellett foglalt állást, hogy a járás területén nem létesíthetnek újabb, megyei szintű tüdőgondozót. Pozitív döntést hoztak viszont azon kérdésben, hogy 20 ezer hrivnyát utalnak ki a járási költségvetés tartalékalapjából a kanyaró elleni oltóanyagok megvásárlására.

A képviselők ugyancsak meghallgatták a kisvállalkozások fejlődéséről szóló tájékoztatást. Végül arról döntöttek, hogy felhívásban fordulnak Viktor Janukovics kormányfőhöz és Olekszandr Medvegyko főügyészhez a Premixnek a járás területéről való elszállítása ügyében.

Baráth József