EU-megfelelési tudásközpont Beregszászban

2006. szeptember 29., 10:00 , 298. szám

Együttműködési megállapodást kötött a Szolnoki Főiskola a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával, hogy a szolnoki intézmény tudásközpontjának programját Kárpátalján is elindíthassák. Erről írtak alá megállapodást a két intézmény vezetői szeptember 21-én a Tisza-parti városban.

A magyar Gazdasági és Közlekedési Minisztérium támogatásával létrehozott Európai Unió "megfelelési és tudásközpont" októbertől több ingyenes szolgáltatással várja Szolnokon a közép-alföldi, míg Beregszászban a kárpátaljai vállalkozókat. Mint arról korábban beszámoltunk, a helyi érdeklődők Beregszászban szeptember 31-ig jelentkezhettek a programra.

A Versenyképesség és üzleti tervezés című 120 órás tanfolyam keretében vállalati gazdaságtani, pénzügyi, adózási, számviteli és tervezési ismereteket oktatnak. A képzés mellett folyamatos, "személyre szabott" tanácsadói munka folyik, amelynek keretében a két főiskola munkatársai egy-egy vállalkozó konkrét problémájára igyekeznek megoldást keresni. A munka harmadik része az úgynevezett mentori tevékenység, amelynek keretében a telephelyén keresik fel a vállalkozást, ahol helyszíni megbeszéléseket folytatnak, véleményezik az elképzeléseket és igyekeznek tanácsokkal ellátni a céget.

Mint dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke lapunknak a projekttel kapcsolatban elmondta, Kárpátalján a helyi magyar vállalkozók többsége kisvállalkozó, miután Ukrajnában nem volt reprivatizáció, s többségükben a privatizáció során sem voltak abban a helyzetben, hogy számottevő vállalkozásokat hozzanak létre. "Ennélfoga továbbképzésük, piaci versenyképességük biztosítása hatványozottan fontos és aktuális feladat akkor, amikor az Európai Unió közvetlen szomszédunkká vált. Ebben segít számunkra a Szolnoki Főiskola azáltal, hogy szakemberei előadásokat tartanak Beregszászban, illetve felkészítik tanárainkat a tanácsadásba való bekapcsolódásra" - mondta dr. Orosz Ildikó. (Kárpátalja/MTI)