Kápolnaszentelés a munkácsi várban

2006. szeptember 29., 10:00 , 298. szám
A kárpátaljai egyházak képviselői a kápolnaszentelésen

Több százan vettek részt el a munkácsi várban szeptember 23-án megtartott kápolnaszentelésen. Az ökumenikus kápolna létesítésében nagy segítséget nyújtott Viktor Baloga korábbi kárpátaljai kormányzó, jelenleg az elnöki adminisztráció vezetője – ő finanszírozta a munkálatokat.

A kápolnaszentelés alkalmából rendezett ünnepségen Viktor Baloga mellett jelen voltak a kárpátaljai parlamenti képviselők, a megye és a város vezetése, továbbá Munkács magyarországi testvérvárosának, Mátészalkának a küldöttsége Bíró Miklós polgármester vezetésével.

A Zrínyi Ilona és az ifjú II. Rákóczi Ferenc szobránál megtartott ünnepségen elsőként Viktor Baloga köszöntötte a megjelenteket. Ünnepi beszédében többek között elmondta: az egyházfők jelenléte ékes bizonyítéka annak, hogy Kárpátalja népe, a hívők tábora egységes. Azt kívánta, hogy a vár falai közül pozitív eszmék áradjanak, melyek elősegítik Kárpátalja és Ukrajna fejlődését. Vaszil Petyovka munkácsi polgármester nagyra értékelte az ökumenikus kápolna létesítését, mely egyesíti a hívőket. Beszédét követően a polgármester a Munkács díszpolgára címet adományozta az elnöki adminisztráció vezetőjének.

Volodimir Mikita festőművész beszédében példaértékűnek nevezte, hogy a korábban romos helyiségben, melyben a szovjet időkben kultúrház üzemelt, ökumenikus kápolnát létesítettek.

Az ünnepséget követően a jelenlevők a kápolnába vonultak, melyet Agapit, az Ukrán Pravoszláv Egyház Munkácsi–Ungvári Egyházmegyéjének püspöke, Gulácsy Lajos, a Kárpátaljai Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke, Milan Sasik, a Munkácsi Görög Katolikus Egyházmegye apostoli adminisztrátora, Zharkovszki Péter, a Kárpátaljai Római Katolikus Egyházmegye általános helynöke szentelt fel.

Úgy tűnik, a munkácsi várban található ökumenikus kápolna népszerű lesz az egybekelő párok körében, mivel a felszentelést követően máris sor került az első esketésre.

Baráth József