Szalagavató ünnepség Nagyberegen

2006. szeptember 29., 10:00 , 298. szám
Mint arról már korábbi cikkünkben írtunk, komoly fordulatot jelentett a Nagyberegi Református Líceum számára az idei tanévkezdés: augusztus utolsó napjaiban távozott a tanintézmény előző igazgatója s vele együtt a tantestület tagjainak többsége. A rövid idő ellenére azonban a hiányzó pedagógusokat sikerült pótolni, s az újonnan kinevezett lelkész-igazgató, Tóth László és a tanári kar az első naptól kezdve azon munkálkodik, hogy a líceum megőrizze jó hírnevét. -m-

Megható ünnepség színhelye volt múlt szombaton a Nagyberegi Református Líceum, ahol 34 harmadéves, azaz végzős diák mellére tűzték fel az érettségire való felkészülést jelző zöld szalagot.

Az ukrán és a magyar himnusz elhangzása után, melyet maguk az ünnepeltek adtak elő, Kacsó Géza, a beregszászi református gyülekezet beosztott lelkésze, a tanintézmény vallástanára hirdette Isten igéjét. A lelkipásztor hangoztatta: az érettségire készülő fiatalok egyben az életre is készülnek. "A mi kárpátaljai magyar népünknek ti vagytok a reménysége. Egyszer ez a nép rátok lesz bízva, egyszer ti lesztek az orvosok, tanárok, ti lesztek a vezetők, a lelkipásztorok, és rátok fog nézni ez a nép, tőletek vár majd útbaigazítást, vezetést" - figyelmeztetett Kacsó Géza, majd rámutatott, hogy e feladatnak kizárólag Isten segítségével lehet megfelelni. A szónok arra buzdította tanítványait, hogy a bibliai Salamonhoz hasonlóan ők is engedelmes szívet és bölcsességet kérjenek feladatuk teljesítéséhez az Istentől. Emlékeztetett, hogy a bölcsesség nem azonos a puszta tudással: ez utóbbi idővel elpárolog, előbbit az istenfélelem hozza. Kacsó Géza végül felhívta a figyelmet: a Nagyberegi Református Líceum abban különbözik más oktatási intézményektől, hogy egy értékrendben, egy látásmódban igyekeznek vezetni, nevelni az ott tanuló fiatalokat.

Tóth László, a líceum lelkész-igazgatója a diákok életének fontos állomásaként jellemezte a szalagavató ünnepséget. Mint kifejtette, a diákokat Isten indította el az iskola felé, s Ő indítja őket innen tovább, az élet felé. "A szalag, amelyet ma feltűzünk, arra utal az évszázadok távlatából, hogy itt valami komoly dologra kell készülni: érettségre, megfontoltságra, bölcsességre, felelősségre másokért, magamért. ... Arra figyelmeztet, hogy nincs visszaút a gyermekkorba, hanem tovább kell menni a cél felé, amelyet az Isten mutatott a számotokra" - mondta. Tóth László hangsúlyozta, hogy az induláskor, s az élet viharos hajóiban Jézus is mindig ott van velünk, s vele együtt célba érhetünk.

A továbbiakban a harmadévesek átadták a folytonosságot jelképező stafétát a másodikosoknak, akik verssel, dallal köszöntötték az ünnepelteket. Ezután Bagu Zsolt, a harmadikosok volt osztályfőnöke sorra feltűzte a diákok mellére a zöld szalagocskákat, Tóth László igazgató pedig, aki egyben a végzősök osztályfőnöke is, egy-egy igét olvasott fel nekik útravalóul.

Ezután következett a harmadik évfolyam bizonyságtétele bibliai idézetekben, versben és dalban kifejezve hitről, hazáról, nemzetről, felelősségről, küldetésről, szeretetről, barátságról és testvériségről. Végül a diákok a hagyományokhoz híven báli táncot adtak elő, s a szülőkből, oktatókból-nevelőkből és meghívott vendégekből álló nagyszámú közönség lelkes tapssal jutalmazta a fiatalok keringőjét.

-szcs-