Tovább tartanak a békés tüntetések

Gyurcsány nem mond le, a Fidesz szakértői kormányt akar

2006. szeptember 29., 10:00 , 298. szám
Békés tüntetők az Országház előtt

Az elmúlt hét folyamán fokozatosan alábbhagyott a budapesti zavargások intenzitása, miközben fokozódott a rendőri jelenlét a város utcáin. Nem csökkent ugyanakkor a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és a kormány lemondását követelő tüntetések, és az azokban részt vevő polgárok száma a fővárosban és vidéken. E napokban számos - szerencsére minden esetben hamis - bombariadót jelentettek a közszolgálati és kereskedelmi médiából, valamint közintézményekből.

Az elmúlt időszak legjelentősebb megmozdulására múlt szombaton került sor. A parlament elé gyűlt több tízezer emberhez szólt többek között Schmitt Pál néppárti európai parlamenti képviselő, Tőkés László királyhágómelléki református püspök és Pozsgay Imre politikus is.

A néppárti európai parlamenti képviselő a pénteken elindított fehér mozgalomhoz való csatlakozásra kérte a Kossuth téri demonstrálókat. Tűzzön fehér szalagot, vagy viseljen fehér ruhát, aki elutasítja az erőszakot és a hazugságot, mondta Schmitt Pál, hiszen a fehér szín mindenütt a világon a békét, a tisztaságot és a hűséget szimbolizálja.

Tőkés László királyhágómelléki református püspököt, aki azt mondta, hogy az erdélyi magyarság képviseletében jött el, a tömeg éljenzéssel fogadta. Tőkés felolvasta az Erdélyi Magyar Tanács állásfoglalását, mely szerint nemzetellenes politika az, amit Gyurcsány Ferenc, illetve a kormány folytat a hazudozásaival. Azonnali lemondásra kell felszólítani azt, aki ezt teszi - mondta a püspök. "Mert aki kurvának nevezi édes hazánkat, az nem maradhat hatalomban - tette hozzá a hirtv.hu szerint. - Gyurcsány Ferencnek nincs erkölcsi alapja elítélni a népharagot - folytatta Tőkés László -, inkább azt kell elítélni, aki egy országot, egy nemzetet tesz tönkre." Végül egy anekdotával zárt a püspök, amely szerint egy benzinkútnál úgy dorgálta édesapja kisfiát, hogy "ne hazudj, nem vagy miniszterelnök!"

A kormánypártok részéről ezen idő alatt alig kommentálták érdemben a Gyurcsány-beszédet. A nyilatkozók általában támogatásukról biztosították a kormányfőt és reformjait, valamint kitartóan hangsúlyozták a parlamenti ellenzék felelősségét a további atrocitások megelőzésében, annak ellenére, hogy mind a Fidesz, mind a KDNP határozottan és következetesen elutasította az erőszakot, s a válság demokratikus eszközökkel való leküzdése mellett foglalt állást. A szocialisták parlamenti frakciója részéről több alkalommal hangsúlyozták, hogy már csak azért sem tartanák célszerűnek a miniszterelnök leváltását, mivel az hátrányos hatással lenne az amúgy is nehéz helyzetben lévő magyar gazdaságra.

A miniszterelnök a nemzetközi sajtó után a magyar sajtónak nyilatkozva sem látott okot az azonnali bocsánatkérésre. A Vasárnap Reggelnek adott nyilatkozata alapján Gyurcsány Ferenc nem is érti, miért kellene neki bocsánatot kérnie. A kiszivárogtatott balatonőszödi beszédet ugyanis szembenézésnek és a hazugság politikájával való leszámolás kezdetének tekinti. Ezért szerinte legfeljebb azután kell elgondolkodnia a bocsánatkérésen, ha hozzá és a baloldalhoz hasonlóan a jobboldal is szembenéz a hazugságokkal. Egyben megismétli a beszédnek azt a kormánypárti értelmezését, hogy az nem az első Gyurcsány-kormány, hanem a rendszerváltozás óta eltelt 16 év összes kormányának hazugságaira vonatkozott. A köztársasági elnök erre az értelmezésre mondta azt a beszéd kiszivárogtatásának másnapján, hogy Gyurcsány Ferenc csak fokozza vele a morális válságot, mert összemossa személyes felelősségét az utóbbi tizenhat év politikájának értékelésével - emlékeztetett ezzel kapcsolatban a hirtv.hu.

A kialakult instabil helyzet miatt az ellenzéki Fidesz csütörtökön úgy döntött, hogy az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett budapesti nagygyűlését. Mint Kövér László, a párt országos választmányának elnöke elmondta, arról kaptak tájékoztatást az illetékesektől, hogy a szombatra tervezett békés demonstrációt provokációk zavarhatják meg, konkrét információk voltak készülő robbantásos merényletekről. "A rendőrséget politikai parancsokra mozgatják, az államhatalmi szervek nem akarják, nem tudják, nem hajlandók, vagy nem képesek ellátni törvényekben előírt feladatukat annak érdekében, hogy a magyar állampolgárok az alkotmányban biztosított alapvető szabadságjogaikat gyakorolhassák" - tette hozzá Kövér László a fideszfrakcio.hu szerint.

Kereskedelmi televízióknak nyilatkozva Orbán Viktor, a Fidesz elnöke azt mondta, meg kell majd vizsgálni annak a lehetőségét, hogy mindaz, ami az elmúlt napokban történt, egy előre megtervezett, a kormány által generált titkosszolgálati akció, vagy annak része-e. A Fidesz elnöke kijelentette: pártja számára Gyurcsány Ferenc csak jogi értelemben Magyarország miniszterelnöke, erkölcsi és politikai értelemben bukottnak tekintik. "Magyarország nem válhat egyetlen ember túszává, és a mi higgadt, nyugodt álláspontunk az, hogy egy beteges hazudozóval van dolgunk" - közölte Orbán Viktor. Kifejtette: a kormány által kidolgozott, "dilettáns" megszorító csomagot visszautasító Magyarország áll szemben a csomagot antidemokratikus módon, felhatalmazás nélkül, ha kell, az embereken erővel is áterőszakolni akaró kormánnyal. Orbán bízik abban, hogy meg tudják őrizni a választás tisztaságát, valamint úgy vélte, az október 1-jei önkormányzati választáson nyilvánvaló lesz, hogy az emberek megvonták a bizalmat a miniszterelnöktől. (Kárpátalja/MTI/hirtv.hu/index.hu/mno.hu)