Bartók-kiállítás

2006. október 6., 10:00 , 299. szám

A Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Bartók Béla születésének 125. évfordulója alkalmából a zeneszerző életét és munkásságát bemutató kiállítást rendezett az Ungvári Néprajzi Múzeumban.

A megjelent vendégeket Angyal Gabriella, a múzeum igazgatónője köszöntötte, majd Sziklavári Vilmos főkonzul nyitotta meg a tárlatot. A tablókiállítás anyaga betekintést nyújt a zeneszerző Bartók Béla zenei munkásságába és életútjának epizódjaiba. Bartók Béla tízéves korában, 1891-ben adta első koncertjét, éppen ezen a vidéken, Nagyszőlősön. A térség iránti érdeklődését a XX. század eleji népdalgyűjtő körútja is alátámasztja, itt szerzett élményei számos művében köszönnek vissza.

Dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Megyei Tanács és a KMKSZ alelnöke a Bartók-év fontos rendezvényének nevezte a kiállítást. Bartók Béla kétségtelenül a XX. század legnagyobb magyar zeneszerzője volt, akinek pályája Nagyszőlősről indult, igazolva, hogy a tehetség utat tör magának. Életműve példázza azt is, milyen fontos, hogy a magas kultúra ragaszkodjon a népi gyökerekhez, hiszen Bartók a magyar és a szomszédos népek zenekincséből merített.

Ugyancsak köszöntötte a megjelenteket Vaszil Maruhnics, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal kulturális főosztályának helyettes vezetője, aki kiemelte Bartók Béla fontos szerepét a XX. századi zenei kultúra formálásában és a zenepedagógia fejlődésének elősegítésében.

Már a megnyitás napján számos látogató kereste fel a kiállítást.

Baráth József